Sivun näyttöjä yhteensä

26.10.2015

Aakkosin Raamatun henkilöitäLuin Jukka Norvannon kirjaa Aadamista alkaen. Perussanoma Oy 2015. Kirjassa on hartaus lähes joka aakkosen mukaan alkavasta henkilönnimestä kuten Aadam, Benjamin, Corvelius… Goljat, Hanna…Lea, Miika. Tosin uusimmassa raamatunkäännöksessä ei ole henkilöitä, joiden nimi alkaisi X, Y, Å, Ä tai Ö -kirjaimella. Norvanto sanookin, että on hyvä, että jokin kirjain jää käyttämättä. Silloin voi kuvitella, kun raamatussa kerrotaan olleen suuria väkijoukkoja, niin ehkä joukossa oli henkilöitä, joiden nimi olisi alkanut kyseisillä kirjaimilla. 

Yksi näistä henkilöitä oli Prisca eli Priscilla, joka oli Aguilan puoliso.  Prisca-sana tarkoittaa vanhaa tai kunnianarvoista. Siksi kai hänestä käytetään nimeä Priscilla, joka on Prisca-sanan diminutiivi eli pienennysmuoto, hellittelynimi. Heistä Paavali kertoo ja mainitsee heidät usein yhdessä. He olivat ammatiltaan teltantekijöitä kuten Paavalikin. Usein jopa Priscillan nimi mainitaan ennen puolisoaan. Priscilla taisikin olla aloitteellisempi kuin puolisonsa, arvelee Norvanto. Pariskuntina voi myös seurakunnassa voi palvella yhdessä omilla lahjoillaan, niillä, joita Jumala on meille antanut.  Norvanto etsiikin jokaisen nimen takaa ihmistä, joka voi olla meille jollakin tavalla opiksi.

Matteuksen evankeliumin lopussa on lähetyskäsky annettu kaikkien kansojen keskuuteen. Edelleen evankeliumia on kerrottava. Kaikilla ihmisillä, niilläkin joiden nimi alkaa X, Y, Å, Ä tai Ö kirjaimella tai millä muulla kirjaimella tahansa on oikeus kuulla hyvää sanomaa: sanomaa, että heidän syntinsä on sovitettu, että myös heitä varten on Jeesus tullut maailmaan. Tästä viestii pienoisevankeliumi, johon Norvannon kirja loppuu. Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän. Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen (Johanneksen evankeliumi 3: 16-17).

Tästä kirjasta sai monta vinkkiä puheisiin tai saarnoihin.
Tämä kirja liittyy lukuhaasteen kohtiin 1,3,9.

Ei kommentteja: