Sivun näyttöjä yhteensä

6.10.2015

Enkeleitä onko heitä

 Sunnuntaina oli Mikkelinpäivä. Mikkelinpäivä 400-luvulta lähtien on syyskuun 29. päivänä omistettu ylienkeli Mikaelille. Taistelu, jonka hän kävi pimeyden valtoja vastaan, liittyy pääsiäiseen. Kristus on saavuttanut ratkaisevan voiton pahan valloista, mutta taistelu jatkuu edelleen maailmassa. Myöhemmin mikkelinpäivästä on tullut kaikkien enkelien päivä, jolloin tutkistellaan heidän merkitystään ja tehtäviään. Jumalan sanansaattajina enkelit suojelevat ja opastavat meitä ja muistuttavat meitä Jumalan tahdon mukaisesta elämästä. Nykyään meillä Suomessa Mikkelinpäivää vietetään 29.9. tai, jos se on arkipäivä, seuraavana sunnuntaina.

Kirkossa oli tavallisen messun lisäksi enkelikirkko perhejumalanpalveluksena. Enkeleitä oli jo päivällä ripustettu eri puolille kirkkosalia.
Vielä verenpisarat ovat kukkineet samoin kuin pelargoniat pihamaalla. Tänään mies suojasi ne pakkasen varalta.

Eilen illalla tein viinirypäleistä mehua kiehauttamalla nuo pari litraa riivittyjä rypäleitä vähässä (7 dl) vedessä ja valuttamalla siivilän läpi mehun.  Mehusta tein hyytelöä hyytelö-marmeladisokerilla. Mäskin kiersin sosemyllyn läpi ja tein siitä hillosokerilla marmeladin.
Tänään tein vielä mangoldikastiketta lounaaksi, loput pakastimeenkin. Mies haki kaikki kasvimaalla olleet mangoldinlehdet ja riipi ne. Kiehautin lehdet vähässä vedessä, kaadoin nesteen pois, silppusin saksilla mangoldin lehdet kattilassa, lisäsin kattilaan voita ja puoli desiä vehnäjauhoja, vispasin ne ja lisäsin pari desiä vettä, vettä vielä hieman lisäsin ja neljä desiä ruokakermaa. Maustoin suolalla, mustapippurijauheella, valkopippurijauheella, valkosipulijauheella ja hunajalla.

Ei kommentteja: