Sivun näyttöjä yhteensä

16.10.2015

Etnalla

Jo Sakari Topeliuksen joululaulussa mainitaan Etna. Ja Etnanpa kaukaa mä kauniina nään... Ruotsiksi tämä laulu on nimeltään Sylvias hälsning från Sicilien.Kävimme Etnan rinteillä. Näimme myös videon Etnan purkauksista  kuuden vuoden aikana. Etnahan purkaaa jossakin kraatereistaan lähes joka vuosi jonkin verran laavaa ja tuhkaa. Etnan ympärysmitta on noin 140 km ja se on suurin Italian neljästä suuresta aktiivisesta tulivuoresta. Se on eräs maailman aktiivisimmista tulivuorista, se on purkautumistilassa lähes koko ajan. Tänä vuonnakin keväällä se purkautui eli tuli uusi kraateri jollekin rinteelle. Silloin jopa  60 kilometrin päässä Etnasta sijaitsevalle Cataniaan asti tuli tuhkaa. Etnan rajuimpien purkausten aikana Cataniuan lentokenttä on yleensä suljettu.
Etnalle kiivettiin bussilla ohi lukuisten eri vuosina tulleiden laavakerrosten peittämien asuttujen kylien. 1900 metrissä loppuu tie, jonka päässä on matkamuistomyymälät ja ravintolat. Sieltä alkaa Etnan rinteille myös laskettelurinteen hissi, joka on talvella laskettelijoiden käytössä. Joka sata metriä ylöspäin ilmakin kylmenee noin asteen. 
 Etnan synty merenpohjasta Euroopan korkeimmaksi tulivuoreksi antaa konkreettisen käsityksen luonnonvoimista ja ihmisen pienuudesta. Etna tupruttaa miltei jatkuvasti savua, joka näkyy kauas Sisiliassa.


2 kommenttia:

sartsa kirjoitti...

Kiva ollu lukea retkijuttujasi. Tulee mieleen alkukesän Sisilian -reissu, jossa oltiin Taorminassa ja käytiin myös tuola Etnalla.

Jaana kirjoitti...

Ihania kuvia!