Sivun näyttöjä yhteensä

19.10.2015

Maa-artisokka on nostettu ennen talven tuloa

Maa-artisokka on kasvi, joka säilyy maassa talvenkin yli. Tänään mies nosti sadon. Nyt riittää maa-artisokasta keittoa ja muuta ruokaa joksikin aikaa. Enää kevättalvella se ei oikein säily hyvänä, joten tähän aikaan vuodesta sitä on parasta nauttia. Maa-artisokan mukulat sisältävät runsaasti hedelmäsokerista muodostunutta inuliinia, joten se sopii myös diabeetikoille. Siitä voi tehdä keittoja perunan ja juuresten kanssa tai se sopii raakanakin raasteeksi, esim. yhdessä omenan kanssa
Sitten kylvettiin siemen taas maahan ensi kesää varten uutta satoa tuottamaan. Vaot oli hyvä tehdä akkasahralla. Toki lannoitustakin maa-artisokka tarvitsee. Palanutta hevosenlantaa ja tuhkaa ja kalkkia laitettiin myös vakoihin. ja sitten taas vaot kiinni.

Mies oli ahkerana, kun minä vielä podin matkan aikana saamaani flunssaa. Taisi matkalaisistamme ainakin puolet vilustua tuolla Sisilian matkalla. 

Illalla sen verran piristyin, että tein pannukakun laktoosittomasta jogurtista. Laitoin taikinaan puolisen litraa jogurttia, saman verran vettä, teelusikallisen suolaa, puoli desiä sokeria, 3 teelusikallista leivinjauhetta (sooda mielestäni maistuu pahalta tuossa) hieman öljyä ja nelisen desiä vehnäjauhoja. Pellille laitoin ison nokareen laktoositonta voita, sulatin sen kuumassa uunissa ja kaadoin taikinan pellille. Paistoin ruskeaksi pinnalta 225 asteessa.


Lusikan avulla sekoittelin sämpylätaikinan. Siihen tuli vehnäjauhoja, vehnälesettä, kaurahiutaleita, seesaminsiemeniä, suolaa, öljyä, kuivahiivaa, hunajaa, kuivattua nokkosta ja lämmintä vettä. Nostatin ja leivoin sämpylöiksi osan pyöritellen, osan vain leikkasin tangosta viipaleiksi silikonialustan päälle pellille. Nostatin ja paistoin 225 asteessa.

Päivällä päivittelin Sisilian matkan  matkakertomukseen kuvia. Vieläkin  osa matkasta on kuvittamatta.

Ei kommentteja: