Sivun näyttöjä yhteensä

15.10.2015

Syracusa

Syracusaan lähdimme jo tänään, kun satoi jonkin verran ja oli luvattu myrskyjä eikä kannattanut lähteä Etnalle yrittämäänkään. Tulvia ja myrskyjä olikin ollut jo Etelä-Italiassa ja Palermossa. Me säästyimme niiltä. Vain pientä sadetta saimme sen verran, että sateenvarjot olivat tarpeen muutamien sadekuurojen aikana.


Syracusa tunnetaan Pyhän Lucian kotipaikkana ja Arkhimedeksen syntymäpaikkana.
Syracusa oli Suur-Kreikan vaikutusvaltaisin siirtokunta 400/300-luvulla eKr. Se on Sisilian vanhimpia kreikkalaisia siirtokuntia, josta aikoinaan kehittyi Välimeren alueen mahtavin kaupunki. Antiikin ajan Syracusa oli noin kolme kertaa niin suuri kuin nykyinen kaupunki asukasluvultaan.
Monia kuuluisia henkilöitä asui ja toimi aikoinaan Syracusassa kuten filosofi Arkhimedes, joka teki monia keksintöjä mm. kaupungin puolustukseen roomalaisia vastaan.
Kreikkalainen teatteri eli Teatro Greco rakennettiin 400-luvulla eKr. Se ei ole amfiteatteri, vaan maahan kaivettu. Keskellä oli orchestra, joka sai nimensä siitä, että siellä keskellä tanssittiin.  Se oli Sisilian suurin teatteri, jonka läpimitta on lähes 140 metriä ja sinne mahtui noin 15000 katsojaa. Kivet hakattiin viereisistä kallioista ja penkkirivejä oli yhdeksässä lohkossa 59.
Siis 400-luvulla kaivettiin, 200-luvulla katsomo jaettiin sektoreihin ja edessä oli kiviset tuolit kunniavieraille, 1500-luvulla Kaarle V vei kiveä sieltä rakentaakseen linnan. Teatteri on rakennettu 19 asteen kulmaan, loivaan Apollonin temppelin rinteeseen. 
Kalliolouhoksia lähettyvillä on ollut monia, mutta kuuluisin niistä ja vielä maanjäristyksistä huolimatta avoimena on tämäkin sotavankien ja orjien hakkaama luola, vankilanakin käytetty. Tätä kutsutaan Dionysioksen korvaksi sen muodon takia. Se on s-kirjaimen muotoinen ylöspäin kapeneva luola. Luola oli vankilana henkilöille, joita keisari Dionysios piti vihamiehinään. Luolan akustiikka oli niin mainio, että Dionysios piilopaikastaan saattoi kuulla jokaisen luolassa  kuiskatenkin sanotun sanan.

Korintista tulleet kreikkalaiset asettuivat vuonna 734 eKr. Ortygia-saarelle. Saari oli helppo puolustaa, siellä oli juomakelpoista lähdevettä ja yhteys mantereelle jokea pitkin.




Athena-jumalattarelle perustettu temppeli komeine doorilaisine pylväineen oli komea. Nykyisin pylväät ovat tuomiokirkon seinissä. Pylväitä on jäljellä vielä 12.
Kirkossa on maalaus, jossa on Santa Lucian kädessä olevalla lautasella hänen silmänsä. Santa Luciahan on Syracusan suojeluspyhimys. Pyhästä Luciasta tiedetään jokseenkin varmasti ainoastaan, että hän kuoli Sisilian Syracusassa Diocletianuksen toimeenpanemien vainojen aikana noin vuonna 304.
Erään legendan mukaan eräs nuorukainen, joka ei ollut kristitty, ahdisteli Luciaa kanssaan naimisiin, koska oli rakastunut tämän kauniisiin silmiin. Kun ahdistelu ei näyttänyt päättyvän lainkaan, niin lopulta Lucia repi silmät päästään ja lähetytti ne tarjottimella nuorukaiselle. Lucian tavallisin tunnusmerkki keskiaikaisessa taiteessa onkin lautanen, jolla hän kantaa kahta silmää, ja häneltä on pyydetty apua varsinkin silmäsairauksia vastaan.

Piazza del Duomo -aukion toisessa laidassa on Sisilian keskeisen naispyhimyksen Santa Lucian, mukaan nimetty kirkko. Siellä on Caravaggion maalaus tämän pyhimyksen hautaamisesta.
Ortygian saarella on myös Apollon temppelin rauniot. Templio di Apollo perustettiin noin 565 eKr. Se oli vanhin pylväillä ympäröity doorilainen temppeli Sisiliassa.
Aretusan lähde eli Fonte Aretusa on nykyisin papyrusruokojen valtaama. Aikoinaan tämän lähteen vesi mahdollisti siirtokunnan perustamisen tälle saarelle.
Kuljeskelimme myös paikallisella torilla, jossa oli paljon nähtävää niin hedelmiä, kasviksia kuin kalojakin.
Syracusassa nautimme, ensimmäistä kerta tällä matkalla, isot italialaiset pizzat ja jälkiruoaksi ns. artesaanijäätelöt. Sain laktoosittoman vihreän pistaasipähkinäjäätelön.

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Mukava matka teillä, paljon näkemistä ja kokemista, historiaa yllin kyllin...

pappilanmummo kirjoitti...

Jaana: Sääkin on hellinyt meitä sopivasti.