Sivun näyttöjä yhteensä

23.11.2015

Kessu-Possu ja muita pakinoita

 Pullia diakoniatyön hyväksi olin leipomassa tänä aamuna. Meitä oli neljä naista touhuamassa aamupäivän ja niin teimme seurakunnan eri tilaisuuksiin lähes 500 pikkupullaa. Oli mukavaa touhuta ja yhdessä syntyi nopeasti tulosta. Toki oli maanantai: Mr Murphy oli myös aiheuttamassa monenlaista. Mutta kaikesta selvittiin.

Iltapäivällä oli taas elämänkertakirjoittamisryhmän kokoontuminen. Kun on iso joukko kirjoittajia ja aiheena on aika kuten tunti. Tunnin mittainen tapahtuma oli kirjoitusaiheena. Saimme todella monta hyvin erilaista tuntitarinaa. Joku niistä poikii ehkä lehdenkin sivuille. Joukossamme on ahkeria mielipidekirjoittajiakin. Itse kirjoitin yhden unisen aamun yhdestä tunnista.
Monet ovat kirjoittaneet kirjoja. Monen kirjoittajan kirjoja olen lueskellut myös viime aikoina.
Päivi Rämön Rouva Pelakuun tarinoita lueskelin joskus myös Kirkonseutu-lehden edeltäjästä Kotikirkosta. Hän kirjoittaa pilke silmäkulmassa tässä kirjassa Rouva Pelakuu, valitut pakinat II (2015) pakinoitaan. Niissä on seikkailemassa usein poika sekä Sisko, hänen ystävänsä Pöhkö-koiransa kanssa. Rouva Pelakuu katselee maailmaa tavallisista poikkeavista näkökulmista. Hauskaa ja koskettavaa ja ajateltavaa.

Kessu-possu oli yksi kertomuksista. Kaupassa rouva Pelakuu kuunteli kassajonossa juttua: Ei, kulta, ei osteta tänään pipareita, muuten äidin rahat eivät riitä tupakkaan. Sitten vielä myöhemmin: Jäikös tupakkaraha. Jäi, mutta ei bussirahaa. Jaksatkos kävellä kotiin? Rouva Pelakuuta raivostutti kuulemansa niin paljon, että kauppakassi tavaroineen vieri lattialle. Tupakanostaja poikieen tuli avuksi ja kiitokseksi rouva Pelakuu päätti viedä heidät kotiin autollaan. Samalla hän kuuli totuuden tupakantuskasta: Me leikitään, että äiti tupakoi ja laitetaan säästöpossuun, Kessu-possuun, aina tupakka-askin hinta joka päivä. Sitten meillä on varaa matkustaa lomalla jonnekin lämpimään.
Koskettava on myös Veikko Huotarisen kirja Rakkaani on muistisairas. (Hai 2015). Huotarinen hoitaa puolisoaan hellästi. Hän kertoo monista vaikeuksista, mitä Alzheimer tuo tullessaan vuosien myötä. Miten sidottu onkaan omaishoitaja huollettavaansa. Miten hankalaa on saada apua edes hetkeksi. Miten pääsisi lomalle edes pariksi päiväksi. Miten vaikeaa on saada niitä tukia, joihin on oikeutettu, edes hoitotukea.

Huotarinen kertoo, että puoliso on hidas kaikessa toiminnassaan ja kadottaa usein tavaroitaan, joita sitten etsitään eikä läheskään kaikkea löydy. Samoin puoliso usein sotkee huoneensa mullin mallin etsiessään jotain, mitä luulee kadottaneensa tai väittäää omistaneensa. Mm. mies joutuu nukkumaan silmät ja korvat puoliavoinna yökaudet. Kun puoliso lähtee yöllä liikeelle ehkä vessareissulle, on mentävä perässä, että tietää, minne toinen lähtee ja mitä tapahtuu.
Onko tämä tulevaisuutta meilläkin, kun/jos toinen meistä menettää jossakin vaiheessa muistinsa.
Löysin vanhan katekismukseni ja aloin sitä lueskella. Sivut olivat miltei irti - oli tuota kirjaa ahkerasti tutkittu aikoinaan. Olin tehnyt siihen rippikoulussa monia merkintöjä. Oppituntimuistiinpanot löytyivät lyijykynällä merkittyinä. Jonkinlaisia kyllästymisenilmauksia lieni, kun omaa nimikirjoitustanikin olin kirjoitellut niin kansiin kuin sivuille monen monta kertaa. Ulkoahan silloinkin yli puoli vuosisataa sitten opeteltiin katekismusta. Nykyiset rippikoulujen oppikirjat ovat aika tavalla toisenlaisia. samat asiat, mutta eri tavalla esilletuotuina.
Kirjan kannessa luki: Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Katekismus. Hyväksytty Suomen kuudennessatoista varsinaisessa kirkolliskokouksessa vuonna 1948. Painettu Sisälähetysseuran kirjapainossa Pieksämäellä.
Kertomuksia Kristillisen elämän alalta lähemmin liittyen evankeliumiteksteihin kodeissa ja pyhäkouluissa kerrottaviksi. koonnut Rob. Hernberg. Suomen ev.lut. Pyhäkouluyhdistyksen kustantama. Hämeenlinna 1907. Tämä yli sata vuotta sitten painettu kirjanen on lastenlasten isoisän isoisän kokoama teos. Siinä on etusivulla lastenlasten isoisän isän omistuskirjoitus. Olen voinut tämän kirjasen kertomuksia käyttää yhä vielä soveltaen erilaisissa hartauksissa. Toki olen mukauttanut nykykielelle nuo kertomukset. Onneksi osaan lukea fraktuuralla painettua tekstiä, jolla tuo kirja on painettu.

Nämä tänään esitellyt kirjat pitävät sisällään lukuhaasteen kohtia 3, 14, 18, 22, 23, 25, 32, 37, 39, 45 ja 47.
 
Kirjan vuoden 2015 lukuhaaste

 1. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin
 2. Kirja, josta on tehty elokuva
 3. Vuonna 2015 julkaistu kirja
 4. Kirja, jonka kirjoittaja oli alle 25-vuotias, kun kirja julkaistiin
 5. Kirja, jonka henkilöistä kaikki eivät ole ihmisiä
 6. Kirja, jonka nimi on yksi sana
 7. Novellikokoelma
 8. Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat Suomen ulkopuolelle
 9. Tietokirja
 10. Suositun kirjailijan ensimmäinen kirja
 11. Sellainen suosikkikirjailijasi kirja, jota et ole aiemmin lukenut
 12. Kirja, jota ystäväsi on suositeltu sinulle
 13. Kirja, joka on voittanut merkittävän kirjallisuuspalkinnon, esim. Finlandia-palkinnon
 14. Tositapahtumiin pohjautuva kirja
 15. Kirja, jonka lukemista olet harkinnut jo pitkään
 16. Kirja, jota äitisi rakastaa 
 17. Kirja, joka on mukaelma jostakin klassisesta tarinasta, esim. sadusta, Shakespearen näytelmästä tai kirjallisuusklassikosta
 18. Yli 100 vuotta vanha kirja
 19. Kirja, joka kertoo seksuaalivähemmistöön kuuluvasta henkilöstä/henkilöistä
 20. Kirja, jonka valitset pelkästään kannen perusteella
 21. Kirja, joka sinun piti lukea koulussa, mutta et lukenut
 22. Muistelmateos tai elämäkerta
 23. Kirja, jonka pystyt lukemaan päivässä
 24. Kirja, joka tapahtuu paikassa, jossa olet aina halunnut käydä
 25. Syntymävuonnasi julkaistu kirja
 26. Kirjatrilogia
 27. Nuorille tai nuorille aikuisille suunnattu kirja
 28. Kirja, jonka nimessä on väri
 29. Kirja, jossa on taikuutta
 30. Sarjakuva-albumi tai -romaani
 31. Elämäntaito- tai self-help-kirja
 32. Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat kotikaupunkiisi tai -kuntaasi
 33. Kirja, jonka kirjoittaja ei ole kotoisin Euroopasta tai Pohjois-Amerikasta 
 34. Kirja, jonka nimessä on numero
 35. Kirja kirjailijalta, jonka nimikirjaimet ovat samat kuin sinulla
 36. Runokirja
 37. Kirja, joka on kielletty jossain päin maailmaa
 38. Kirja, jonka lukemisen olet aloittanut, mutta joka on jäänyt kesken 
 39. Kirja, jonka muistat lapsuudestasi
 40. Tulevaisuuteen sijoittuva kirja
 41. Kirja, jonka kirjoittaja oli yli 65-vuotias, kun kirja julkaistiin
 42. Kirja, jonka lukeminen hieman nolottaa sinua 
 43. Kirja, jossa on yli 500 sivua
 44. Klassinen rakkausromaani 
 45. Kirja, joka pelottaa sinua
 46. Kirja, joka kertoo jonkin alkuperäiskansan jäsenistä tai kulttuurista, esim. saamelaiset, intiaanit tai aboriginaalit
 47. Hauska kirja
 48. Kirja, joka kertoo henkilöstä, joka on eri sukupuolta kuin sinä
 49. Jännityskirja tai dekkari
 50.  Kirja, jota kirjaston henkilökunta suosittelee sinulle

Ei kommentteja: