Sivun näyttöjä yhteensä

11.12.2015

Karpaloita poimimassa

Lähdimme aamulla mökille laittamaan sitä talvikuntoon. Talvikuntoon laittaminen tarkoitti lähinnä, että sijoitimme vesiastiat vateihin ja ämpäreihin pakkasen varalle. Järvi oli tyyni. Veden lämpötila pari astetta. Aurinko paistoi. Oli vallan mainio ilma, kolmisen astetta lämmintäkin, lähteä metsäretkelle.
Teimme aamupäivällä suppilovahverokierrokset. Kuljin tuttuja reittejä ja löysin suppiksia, mutta mies löysi niitä paljon enemmän, tänään lähes ämpärillisen vielä. On aika erikoista, että tähän aikaan vuodesta yleensä löytää vielä sieniä.Mies löysi kantarellejakin.
Iltapäivällä lähdimme toisaalle. Muistin pienen suolämpäreen, jossa syksyllä kasvoi karpaloita. Kävelin sinne ja siellähän karpaloita olisi vielä litrakaupalla. Ja niitä sinne jäi vielä reilusti. Oli sen verran kylmää, että marjat olivat kohmeessa ja pian sormetkin. Emme kovin paljon noita karpaloita poimineet, ehkä litran verran.
Linnut eivät olleetkaan käyneet tuolla suolla aterioimassa. Kotipihan marjat ne söivät marjaomenapensaasta ja marja-aronioista jo aikapäiviä sitten.
Taatto, taatto läksi innoissaan, joulukuusen, kuusen hankintaan. Joulukuusenhakumatkalla olimmekin ja kuusi löytyi omalta mökkitontilta juuri pihasta. Nyt oli hyvä aika hakea kuusi. kun ei ollut vielä pakkasta eikä lunta.

Sana tälle päivälle:  Tuo kaikki hankkeesi Herran eteen, niin suunnitelmasi menestyvät. (Sananlaskut 16:3)

4 kommenttia:

aimarii kirjoitti...

Kesässä olette vielä. Kun marjassa ja sienessä voi käydä.
Meille tuli lumi jo lokakuun puolella ja silloin pakkaset vei loput karpalot. Koetin jälkeen päin vielä niitä kerätä, mutta litistyivät pakkasen jäljiltä sormiin. Kohmeisina onkin helpompi poimia.

tuulento kirjoitti...

On se Suomi pitkä maa, Lapissa pakkasta jo melkein 30 ja te vaan poimitte sieniä!

Anonyymi kirjoitti...

Hei
Kiva lukea juttujasi . mekin poimimme karpaloita ,apuna käytämme poimuria , eka kerran ihmettelimme miksi ihmeessä otimme poimurin tuntui ettei onnistu. Poimimme silloin sangollisen ja sen jälkeen ei oo poimuri kotiin jäänyt karpalosuolle kunn on lähdetty. Nopeaa, eikää sormia palele. Kannattaa kokeilla . poimurissa pitää olla langasta "väännetyt" piikit

pappilanmummo kirjoitti...

aimarii ja Tuulento: Kyllä tämä kotimaamme on monimuotoinen ilmastoltaan.
Anonyymille: Kiitos hyvästä vinkistä. Olemme kokeilleet aikaisemmin myös poimuria. Tänä vuonna vain nuo karpalot olivat niin syvällä sammalessa, että oli hankalaa poimurin kanssa -tosiaan: poimurin mallilla taitaa olla väliä.