Sivun näyttöjä yhteensä

23.12.2015

Leipomispäivä


Joulupullia, joissa on sahramia mausteena. Leivoin jopa ohjeen mukaan, 48 pyörykkää tuli tästä taikinasta. Taikinassa oli 50 grammaa hiivaa, 200 grammaa laktoositonta voita, puoli  teelusikallista suolaa, 5 desiä laktoositonta punaista maitoa,  puoli grammaa sahramia,  desi sokeria ja niin paljon vehnäjauhoja, että tuli sopiva taikina. KUn ensin sulatin rasvan ja lisäsin maidon, hiivan ja suolan ja aloin sekoitella taikinaa vispilällä, niin sain koko taikina sekoiteltua sillä. Taikina irtosi hyvin kulhosta ja sitä oli hyvä pyöritellä tamgoiksi ja pyöryköiksi.
Pari pataleipääkin tein. Ne  laitoin edellisenä päivänä muhimaan kahteen eri kulhoon ja tänään ne paistoin.
Tein myös taas saaristolaisleipää. Nyt valmistin sen suurinpiirtein Yhteishyvän ohjeen mukaan. Aineksina siinä on litra appelsiinimehua (ohjeessa pyydettiin kyllä omenamehua), 75 grammaa hiivaa (ohjeessa 100 grammaa), kolme desiä siirappia, ruokalusikallinen suolaa, kolme desiä kaljamaltaita, kaksi desiä vehnäleseitä ja desi ruisleseitä (vehnäleseet loppuivat meiltä)  ja kolme desiä ruisjauhoja. Vehnäjauhoja lisäsin niin paljon että tuli sopivan löysä puuromainen taikina. Vähemmän kuitenkin kuin ohjeessa. Annoin nousta vuoissa noin tunnin ja paistoin 250 asteessa kymmenkunta  minuuttia ja suurinpiirtein tunnin ja kolme varttia 150 asteessa.
Leivoin myös ns. oikeita pullia. Tein pullataikinan aivan normaalisti ilman kananmunaa laktoosittomana. Puolet taikinasta tuli pyöreitä pullia. Toisen puolen kaulitsin ja laitoin rasvaa, pölysokeria ja reilusti kardemummaa. Kierittelin rullalle ja leikkasin puolentoista sentin kiekoiksi ja laitoin paperivuokaan kohoamaan ja paistumaan. Onnistuivat nämäkin.

Illalla, kun lapset jo nukkuivat tein vielä punajuurilaatikon ja paistoin karjalanpaistia. Punajuurilaatikon tein Valion punajuurigratiinin ohjeen mukaan, paitsi laitoin siihen laktoositonta viherpippuri Koskenlaskijaa Aurajuuston sijaan. Kämmi kävi: Mies osti kermaa ja kun en katsonut purkkia tarkemmin, niin hujautinkin kuohukerman muiden aineiden mukaan ja mies yhtäkkiä sanoi: se ei ollut laktoositon. Muuten tuli maukas laatikko, vaan meille vaivaisille pillerinsyöntiä ja sittenkin hankalaa.
Lapsenlapset tulivat päivällä vanhempineen joulua viettämään. Kahden perheen lapset illansuussa (jälleen tänä vuonnakin)  koristelivat kuusen.

Riemullista Vapahtajamme syntymäjuhlaa!

4 kommenttia:

Maca kirjoitti...

Mukavaa Joulun aikaa sinullekin!

tiilento kirjoitti...

Hyvää joulua koko porukalle!

aimarii kirjoitti...

Herkkua on tuossa monenlaista.
Hyvää joulun jatkumista ja oivallista vuotta 2016

pappilanmummo kirjoitti...

Kiitos! Samoin teille jokaiselle.