Sivun näyttöjä yhteensä

4.12.2015

Lusikkaleipiä ja lanttulaatikoita

Lusikkaleivät kuuluvat perheemme joululeivonnaisiin. Yhdessä valmistamme niitä aina ennen joulua. Tänään oli tämän vuoden lusikkaleipien leivontapäivä. Lusikkaleipätaikinaan laitoin 400 grammaa laktoositonta voita, 3 desiä sokeria, 4 teelusikallista vaniljasokeria, 2 teelusikallista soodaa (vaihtoehtona olisi ollut 4 teelusikallista leivinjauhetta) ja 8 desiä puolikarketia vehnäjauhoja.
Kiehautin voin miedossa lämmössä teräskattilassa välillä sekoitellen noin vartin ajan. Kun vaahto alkoi laskeutua, kaadoin voin kulhoon. Lisäsin sekoittamatta kulhoon sokerin ja laitoin kulhon  jääkaappiin jäähtymään kunnolla muutamaksi tunniksi. Sitten vispasin lusikalla vaahdoksi seoksen, lisäsin loput ainekset yhdessä sekaan ja sekoittelin taikinan kevyesti. Laitoin vielä hetkeksi, kai puoleksi tunniksi seoksen jäähtymään. Sitten etsimme vanhat syvät pikkulusikat, joilla olemme aina tehneet lusikkaleipämme. Mies tasoitteli veitsellä, minä sormilla taikinan lusikkaan. Sormella sitten vedimme taikinan lusikasta pellille leivinpaperin päälle. Tein myös muutaman isomman lusikkaleivän omalla kummilusikallani.
Paistoin lusikkaleivät noin 7-8 minuuttia 175 asteessa.
Tänä vuonna täytimme lusikkaleivät karpalohyytelöllä ja osan viinihyytelöllä. Tuosta annoksesta tuli 87 valmista leipää. Vasta myöhemmin, jos sittenkään, sokeroimme nämä.
ps. Nämä lusikkaleivät onnistuivat hyvin: Niistä tuli suussa sulavia.
Koska uuni oli lämmin, niin tein pikaisesti teeleipäsiä. Tässä on porkkanasoseen jämät (Päivällä keitimme painekattilassa vielä kellarista löytyneitä pikkuisia porkkanoita perunoiden ohella. Porkkanat kuorin ja soseutin pakasteeseen),  vähän öljyä, hunajaa, suolaa, seesaminsiemeniä, kaurahiutaleita ja vehnäjauhoja sekä nesteenä jogurttia ja vähän vettäkin. Tuorejuuston kanssa nämä maistuivat iltapalaksi.

Aamusella kuorin ja paloittelin pari kiloja lanttuja painekattilaan, jossa ne keitin. Sitten kaadoin nesteen pois ja otin ritilän myös pois ja soseutin sauvasekoittimella lantut. Lisäsin seokseen pari desiä kevytkermaa, reilun teelukallisen suolaa, kolme ruokalusikallista siirappia, puoli desiä korppujauhoja, muskottipähkinää, inkivääriä ja valkopippuria. Löystytin seoksen keitinnesteellä sopivaksi. Seoksen jaoin neljään vuokaan, joihin pinnalle ripottelin korppujauhoja ja margariininokareita. Paistoin laatikot uunipellin päällä vähän yli tunnin 175 asteessa.
Mies halkoi tänään pihasta kaadetun isonison kuusen pöllejä. Onneksi meillä on halkomakone, muuten noiden pöllien haloiksi hakkaminen olisi aikamoisen iso työ.

2 kommenttia:

aimarii kirjoitti...

Lusikkaleipiä minäkin aioin tehdä. Koskaan en saa kylläkään niistä noin kauniin muotoisia. Myös lanttu-ja imellettyä perunalooraa teen. Ne aioin tehdä niin myöhään, etten palasta.
Joulun alla alkavat erilaiset työt vaatia tekemistään.

Halkomakoneella meilläkin puut halotaan. Tosin joskus kirveelläkin.

pappilanmummo kirjoitti...

Lusikkaleivissä pitää olla syvä lusikka, vanhanaikainen.