Sivun näyttöjä yhteensä

2.1.2016

Hunaja ei ole eläinperäinen tuoteHelsingin Sanomien kuukausiliitteessä Laura Lindstedt  mainitsee, että hunaja on eläinperäinen tuote. Todella: jotkut vegaanit pitävät hunajaa eläinperäisenä tuotteena.
Mehiläiset eivät kuitenkaan  lypsä eivätkä muni, vaan valmistavat hunajaa keräämällä mettä luonnosta. Ne keräävät meden kukista ja haihduttavat siitä veden ja säilövät sen kennoihin. 
Mehiläiset eivät esimerkiksi lehmien lailla tuota maitoa tai kanojen lailla muni, vaan ne valmistavat tuotteen medestä jalostamalla hunajaksi. Esimerkiksi ihminen voi valmistaa viljasta leipää jauhamalla ja leipomalla. Sekään ole eläinperäinen tuote, vaikka ihminen on sitä tekemässä. Ei tietysti ihminen ole eläin, mutta prosessi sama on samantyyppinen kuin mehiläisten valmistaessa hunajaa.

4 kommenttia:

tuulento kirjoitti...

Paljon on väärää ja hassua tietoa hunajasta. Monet tosiaan luulevat, että siihen laitetaan sokeria. Mutta että se olisi eläinperäinen tuote, tuota en ole ennen kuullut.

aimarii kirjoitti...

Uusi asia minullekin, että kirjoitetaan hunajan olevan eläinperäinen tuote.

pappilanmummo kirjoitti...

Tuulento ja Aimarii: En minäkään aikaisemmin kuin tuosta HS:sta. Luulevatkohan kaikki vegaanit noin?

Mari Koistinen kirjoitti...

Näin hunajaihmisenä minusta on täysin selvää, että vegaanit mieltävät hunajan eläinperäiseksi tuotteeksi,vaikka varmasti tietävät, että itse hunajan alkuperä on kasveissa. Veganismishan on kyse eläinten oikeuksista, ei siitä, onko tuote suoraan eläimistä peräisin. Osa vegaaneista ajattelee, että jos eläviä olentoja jollain lailla hyödynnetään tuotteen valmistuksessa, kuten hunajan kohdalla tapahtuu, niin tällöin tuotetta ei käytetä.

Hunaja on kuitenkin monille vegaaneille, kuten Lindstedille, poikkeustuote.

Lisää aiheesta ja vegaanien suhtautumisesta hunajaan esim. vuoden takaisessa blogikirjoituksessani http://hunajalla.blogspot.fi/2015/01/vegaanikin-saattaa-syoda-hunajaa.html

terveisin Mari Koistinen, kuluttajaneuvoja, Suomen Mehiläishoitajain liitto SML ry