Sivun näyttöjä yhteensä

6.1.2016

Intialainen kiilapeukalo

Kokeilin neuloa intialaista kiilapeukaloa lapasiin Helvetinpöllön kehotuksesta. Neuloin Nalle-langasta 48 silmukalla lapaset itselleni. Nämä lapaset painavat 46 grammaa. Aluksi neuloin joustinneuletta kaksi oikein kaksi nurin rannekkeen, johon tuli 22 kerrosta. Sitten neljä kerrosta  sileää. Puikoilleen tässä vaiheessa laitoin 4, 20, 12 ja 12 silmukkaa.

Peukalolisäykset tulevat ensimmäisen ja toisen puikon välissä. Nostetaan silmukoiden välinen lanka kakkospuikolle ja neulotaan se oikein kiertäen ykköspuikolle. Tätä jatketaan joka kerroksella, kunnes ykköspuikolla on 24 silmukkaa.
Sitten jaetaan nuo silmukat kahdelle puikolle 12 ja 12 silmukkaa.
Puikolta, jolla on 20 silmukkaa, siirretään silmukat langalle odottamaan peukalon neulomista.
Neulomista jatketaan kunnes etusormen kynnestä näkyy enää puolet. Sitten aloitin kärkikavennukset, jotka tein joka puikon lopussa kaksi oikein yhteen.

Peukaloa varten poimin silmukat langalta ja sitten peukalon juuresta niin monta kuin tuli (8). Neuloin noilla 28 ensimmäisen kerroksen. Toisella aloin kaventaa peukalon juuresta aina joka toisella kerroksella yhden silmukan, kunnes puikolla oli enää 2 silmukkaa. Sitten siirsin ensimmäiseltä puikolta kaksi silmukkaa ja toiselta kolme silmukkaa tälle puikolle. Neljän sentin jälkeen aloitin kärkikavennukset tällä kerralla puikon alussa silmukan takaa oikein kaksi yhteen.

Tulihan tuo kiilapeukalo opeteltua, mutta ehkä kuitenkin mieluummin edelleen teen tavallista kiilapeukaloa. Tässä oli aluksi hankala löytää silmukka oikein otettuna, vaikka katsoin netistäkin mallia. Lopulta sen kyllä opin kunnolla vasta oikean käden kiilaa tehdessäni. Tuon kiilan lisäykset tehdään kolmannen ja neljännen puikon välistä neljännelle puikolle (silmukat 12, 12, 20 ja 4).
Loppiainen ja itämaan tietäjät matkalla osoittamaan kunnioitustaan vastasyntyneelle Vapahtajalle. Tänään seurakunnassamme oli Kauneimmat joululaulut -messu. Oli kova ? pakkanen (25 astetta) ja niin väkeä ei ollut kirkkoa täynnä! Saarnassa viitattiin näihin seurakuntaamme Tansaniasta hankittuihin seimiasetelman hahmoihin ja tähteen.
Oi ystävät, jos myöskin me kuin tietäjämme nuo
veisimme kullan, mirhamin tuon rakkaan lapsen luo,
niin meille joulu maallinen ois alku joulun taivaisen.
 Loppiainen muistuttaa kirkon lähetystehtävästä. Joulun sanoma kuuluu kaikille.
Joulupuu on vielä meillä täydessä tämmissään. Eipä tuo kovin paljon ole vielä rapissut, joten jätettäneen se Nuuttiin asti.

Tulevana viikonloppuna on taas kolmet pienten synttärit. Kun kyselin kolmevuotiaalta, mitä voisi tuoda, hän tilasi saunahunajaa. Onhan sitä jo nuorena aloitettava luonnontuotteilla kauneudenhoito, ja pappahan toimittaa, koska hän on mehiläishoitaja.

3 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

No, enpä ole tuollaisesta peukalosta kuullutkaan! Sinä se aina jaksat kokeilla kaikkea uutta.

Meillä on myös joulukuusi vielä ja se kukkii. Taitaa olla kohta siitepölyssä koko olkkari! Aion pitää ainakin viikonloppuun asti, ehkä nuuttiin...

Mukavaa arjen aloitusta!

aimarii kirjoitti...

Vähän erisorttinen peukalon kutominen. Näyttää kyllä semmoiselta, että peukalolla on tilaa.
Jolu alkaa olla viikon päästä päätöksessään, sillä Nuutinpäivänä minäkin sen ennen koristeistaan riisuin. Nyt ulkokuusessa saa kynttilät palaa vielä pimeimmän ajan, eli tammikuun.

HelvetinPöllö kirjoitti...

Minä tykkään tuosta peukalosta; minusta se asettuu hyvin "oikealle" kohdalle ja siinä tosiaan on hyvin tilaa peukalolle, kuten Aimarii sanoi.
Mutta sitä vartenhan noita on useammanlaisia, että jokaiselle löytyy se omansa :)
Ja kyllä minäkin vielä silloin tällöin teen sen tavallisen kiilapeukalon, jonka mummu opetti, ihan juuri sen takia, ettei mummun opetukset unohdu.