Sivun näyttöjä yhteensä

16.1.2016

Krematorion avointen ovien päivä

Levon uudessa krematoriossa oli tänään tutustumispäivä. Samalla krematorion tilat siunattiin käyttöön krematorion yhteydessä olevassa uurnaanluovutustilassa. Kaikki halukkaat eivät mahtuneet siunaustilaisuuteen, jonka toimittivat Nastolan kirkkoherra ja lääninrovasti Matti Piispanen sekä Launeen kirkkoherra ja Lahden seurakuntayhtymän yhyteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Heikki Pelkonen.
Kaikessa, Herra armias, ilmoitat valtasuuruuttas.
Maa, meri, taivas julistaa Luojansa suurta kunniaa.
Ajasta aikaan, päivin, öin, maailmaa kaitset armotöin.
Uudistat luomakuntaasi, suot turvan alla kätesi.
Vaan ennen muita kaikkia ihmistä pidät rakkaana.
Oi jospa siitä jokainen sinulle toisi kiitoksen. 
On Herran nimi satama siunattu, suojaa antava.
Näin saamme yöllä, päivällä me Jeesuksessa levätä. 
(Virsi 545:1,3,4,6)

Vierailijoita kävi satoja, ehkä tuhat, Kiinteistöosakeyhtiö Levon krematorion toimitusjohtaja Jukka-Pekka Penttinen kertoi. Levon Krematoriossa on mukana kahdeksan seurakuntaa, jotka osallistuivat rakentamiskustannuksiin asukaslukunsa suhteessa.  Pääsimme tutustumaan  kaikkiin kohteisiin, mitä tuossa rakennuksessa on, tuhkaustiloihinkin ja laitteistoihin. Näihin tiloihinhan ei muulloin ulkopuoliset pääsekään.
Kun hautaustoimisto tuo vainajan tänne siunauskappelilta tai kirkolta,  näihin kylmäkaappeihin sijoitetaan arkut. Paikkoja täällä on kaikkiaan 39 arkulle. Levolla ei enää tuhkata keinokuitumateriaaleja sisältäviä arkkuja, vaan arkkujen materiaalin on oltava puuta, luonnonkuituisia ja muuntokuituisia.
Arkut kulkevat tästä uuniin, joka on tuolla taustalla. Tänään siinä oli edessä koristeena kukkamaljakko ja kynttilät.
Tuossa lasiseinäisessä kopissa on kaikki polttamiseen tarvittava tekniikka käynnistettävissä tietokoneelta.

J-P Penttinen selosti polttouunin toimintaa. Savukaasujen puhdistuksessa syntyvä hukkalämpö siirtyy mm. Levon kasvihuoneiden ja kasvihuoneiden tarvitseman veden ja krematorion lämmitykseen.
Kun tuhka on otettu tuosta polttouunin alaosan tuhkalaatikosta, se siirretään murskaimeen tuonne ylhäällä olevan oven taakse laatikostaan. Sitä ennen laatikosta on poistettu naulat ja keinonivelet ja muu metalli. Tuo kone sitten murskaa lopullisesti luut ja tuhkaseos tulee tuohon alas laatikkoon, josta se sitten kaadetaan omaisten valitsemaan tuhkauurnaan tai -pussiin.
Tutustuttavana oli muutamia maatuvia tuhkauurnia ja myös pussi, johon tuhkan voi laittaa.
Tässä kappelissa voi hiljentyä vastaanottaessaan tuhkauurnan. Uurnaa luovutettaessa siellä voi pitää myös hartaushetken, mutta tuo paikka ei ole siunauksia varten, vaan ainoastaan tuhkanluovuttamiseen.

Tuhkauurna sijoitetaan sitten joko perinteiseen sukuhautaan, muistolehtoon tai tuhka sijoitetaan sirottelualueelle.



6 kommenttia:

annekatariina kirjoitti...

Minulle tämä vainajan tuhkaus on aina ollut mystiikkaa, noista kuvistasi sain kyllä kauniimman kuvan. Kiitos näistä. Siskoni tuhkaus oli menneellä viikolla.

Maca kirjoitti...

Oli varmaan mielenkiintoinen tutustumiskäynti.

tuulento kirjoitti...

Steriilin näköiset tilat, mutta varmaan hyvät omaisille. Mystiikka poissa.

sartsa kirjoitti...

Kiitos! Hyvät kuvat ja tekstit.

aimarii kirjoitti...

Olen käynyt Lahdessa vanhassa krematoriossa, kun veimme sinne isän ja haimme hänet uurnassaan pois.
Tämä esittelemäsi krematorio on valoisampi, vai liekö asia niin, että tilanne silloin sai puitteetkin näyttämään murheellisislta.

pappilanmummo kirjoitti...

Kiitoksia kommenteista. Tämä uusi krematorio on tosiaan valoisa.