Sivun näyttöjä yhteensä

19.2.2016

Hiihtämään vai katselemaan hiihtoja?

Salpausselän kisaviikonloppu on meneillään. Vuonna 1923 järjestettiin ensimmäiset Salpausselän Kisat. Ensimmäiset ulkomaiset kilpailijat osallistuivat kilpailuihin vuonna 1926. Alusta lähtien kisat on järjestetty valtaosin vapaaehtoisten työntekijöiden voimin. Mukana olin lapsena ja koululaisena katsomassa kisoja. Kummi-setäni asui aivan kisapaikan vieressä ja lähes koko suku majoittui heillä tai ainakin vieraili kisojen aikana välillä lämmittelemässä. 

MM-kisoja on Lahden Hiihtoseuran toimesta järjestetty vuosina 1926, 1938, 1958, 1978, 1989 ja 2001 ja seuraavat ovat 2017. Tänä vuonna ovat nyt meneillään vasta esikisat.
Nimipäivillä tänään kokoonnuimme muistelemaan vanhoja asioita, kuten noita Salpausselän kisaviikonloppuja. Kuulemma oma perhe sai nukkua keittiön lattialla, kun talo oli täynnä kisavieraita. Mukavaa kuitenkin oli sukulaisten tapaaminen.
Sen verran viikolla aurinko on lämmittänyt, että jääpuikkoja on alkanut tulla räystään reunalle. Lämmintä on ollutkin viime päivinä. Lämpötila on heilunut nollan molemmin puolin ja lunta on tullut tuiskuna. Eilen satoi jäätävää tihkua ja jäisiä rakeitakin. Auton ikkunat saivat jääkerroksen parikin kertaa raapattavaksi.
Latukone onneksi on tehnyt latuja. Tosin ensimmäisen kierroksen sai useampana päivänä hiihtää itse uraa tehden. Tänään hiihdin toisilla suksilla kuin eilen. Eilen oli nanot alla, nyt karvaiset sukset. Tänään luisto oli huono, mutta pito hieman parempi ylämäkiä hiihdellessä.
Hiihtämässä oli tänäänkin koululaisia, eskareita ja vielä pienempiä opettelijoita. 

Raamatun sana tänään: Herra antaa enkeleilleen käskyn varjella sinua, missä ikinä kuljet, ja he kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen.  (Psalmi 91:11-12)

2 kommenttia:

Tuulento kirjoitti...

Minä en niinkään noista hiihdoista välitä, mutta kohta taitaa olla kiire siemenkauppaan. Olen aina perinteisesti kylvänyt ensimmäiset kylvöt hiihtolomalla.

Jaana kirjoitti...

Teillä taitaa olla enemmän lunta maassa kuin meillä. Koulussa lapset eivät ole hiihtäneet vielä kertaakaan. Taas maanantaina yritetään, mutta saa nähdä, miten käy.