Sivun näyttöjä yhteensä

9.2.2016

Laskiaista

Laskiainen (laskiaistiistai) on 46 päivää ennen pääsiäistä.  Siksi sen päivämäärä vaihtelee vuosittain pääsiäisen ajankohdan mukaan.Tänä vuonna laskiainen on poikkeuksellisen aikaisin , nyt eli tiistaina 9. helmikuuta. Seuraavan kerran se on yhtä aikaisin vuonna 2027. 

Laskiaisesta alkaa 40 päivää kestävä paastoaika, joka päättyy pääsiäisenä koska sunnuntait eivät ole paastopäiviä.  Laskiaispullien ja  hernekeiton syömisen lisäksi laskiaista on ollut tapana juhlistaa laskemalla mäkeä. Tänä vuonna se ei sään puolesta onnistunut: lumet ovat mäistä sulaneet.
Suvussa vietetään usein nimipäiviä. Niin laskiaistiistanakin oli Raijanpäivät, jonne sukua kokoontui. Kirjahyllyssä oli kummieni kuvat. Muistelimme heitä.
Laskiaistiistaihin kuuluu aina kylän yhteinen laskiaisrieha.  Kyläyhdistys ja seurakunta järjestävät yhdessä. Olimme paistamassa lättyjä ja makkaroita yhteisvastuun hyväksi monen muun kanssa. Ne maistuivat.  Kylläpä iloitsimme etenkin tänä vuonna kyläyhdistyksen telttakatoksesta, kun miltei koko illan satoi vettä. Tuo katos suojasi hyvin työihmiset  ja osin myös ostajatkin. Liikkeellä ei ollut läheskään niin paljon väkeä kuin edellisenä vuonna, mikä oli ymmärrettävää sään takia.Useina vuosina on ollut monenlaisia ulkotapahtumia kisoja ja hevoajelua ja mäenlaskua. Tänä vuonna nekin oli pakko jättää pois lumettomuuden ja vesisateen takia. Sisällä kylätalolla oli toki lämmintä. Ja tietysti mm. kahvia ja laskiaispullia.
 Lapsille (ja kai olisi ollut aikuisillekin) oli kasvomaalausta.
Kivoja kuvia he saivatkin valintansa mukaan kasvoihinsa.

2 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Mietinkin, että kuinkahan paljon sää verottaa riehaan osallistujia. Eipä mekään lähdetty, vaikka ei oltais kyllä päästykään kun oli noita muita harrastuksia. Siis jos oltais harrastettu, mutta just sään takia jätettiin se toinen harrastuskin väliin. Sellaista vesisadetta on, että päästään kohta omalla pihalla uimaan, kun on tuohon notkoon kerääntynyt jo kunnon lammikko.

pappilanmummo kirjoitti...

Tuo vesisade hankaloittaa monta juttua. Liukasta on vielä tiellä.