Sivun näyttöjä yhteensä

11.3.2016

Gluteiiniton, laktoositon ja munaton mustikkapiirakka

Koko viikko on ollut taas yhtä haipakkaa. Onko se niin, etten osaa sanoa ei vai ? Eläkeläiset taitavat olla niin kauan vauhdissa, kun vain jalat ja pää kestävät. Taas pyydettiin ja suostuin töihin pikapikaa. Tällä viikolla on ollut aivan ylimääräistä parit hautaansiunaamiset ja tietysti ennen siunaamisia kotikäynnit omaisten luona ja toki puheiden ym. valmistelut.
Torstaina vietimme kansainvälistä iltapäivää jälleen turvapaikanhakijanaisten ja -lasten kanssa. Nyt on mukaan tullut jo muutamia suomalaisiakin lisää, mikä helpottaa yhteistä suomen kielen opettelua. Tällä kerralla oli vuorossa suomalaisen leivonnaisen tekeminen ja ohjeen kirjoittaminen. Vieraan kielen kirjoittaminen on vaikeaa monelle sellaiselle, joka ei ole paljoa kirjoittanut omalla äidinkielelläänkään. Hyvää harjoitusta kuitenkin suomen kielen opettelussa on yhdessä tekeminen ja jutteleminen. 

Teimme yhdessä mustikkapiirakkaa. Kokeilimme myös gluteenitonta leipomista: Piirakka on myös laktoositon ja kananmunaton.

100 grammaa laktoositonta margariinia
1 desi sokeria
2 teelusikallista vaniljasokeria
1 teelusikallinen leivinjauhetta
1,5 desiä tattarijauhoja
1,5 desiä perunajauhoja
Noin kananmunan verran vettä. 

Sekoitetaan sokeri ja rasva vaahdoksi, Lisätään kuivat aineet, sekoitellaan ja listään vettä sen verran, että taikina notkistuu.  Taikina lasiseen piirakkavuokaan ja päälle reilusti jäisiä mustikoita, jotka on kieräytetty perunajauhoissa ja sokerissa. paistetaan 225-asteessa normaaliuunissa noin 20 minuuttia.

Meillä oli käytössä iso laitoskeittiön kiertoilmauuni ja niin oli piirakat palaa eli kypsyivät paljon nopeammin. Enhän ymmärtänyt sen uunin tapoja etukäteen.

Toisessa piirakassa oli kolminkertainen annos ja jauhoina kauraryynejä ja vehnäjauhoja.
Sain tänään ystäviltä tuliaisiksi ison kannellisen lankakorin. Lankoja olinkin käynyt ostamassa - vaikka en välttämättä olisi edes niitä tarvinnut sillä hetkellä - koska käsityökauppa-kirjakahvila teki konkurssin ja siellä oli tavarat myynnissä 70 prosentin alennuksella pari päivää. Ja niin innostuin hankkimaan kirjavia lankoja sukanneulontaan. Tuo kori tuli siis aivan tarpeeseen. Noista langoista olen neulonut Olga-mallin sukkaa, koska langat ovat aika ohuita, sukiksi kahdenpuolen tai kolmosen puikoilla neulottavaa.

Yritimme opetella neulomistakin turvapaikanhakijoiden kanssa, mutta aika vaikealta se heistä tuntui ainakin näin aluksi. Varmaan patalappu tai kaulaliina olisi aluksi kokeiltava - sukat tai lapaset ovat liian vaikeaa heti alkuun, vaikka mieli tekisikin sellaisia tehdä. Moni ei edes uskaltanut vielä kokeillakaan edes silmukoiden luomista.
Kappelin eteen oli tipahtanut kukkavihosta neilikka.

Raamatun sana:Kaikki katsovat odottaen sinuun, ja sinä annat heille ruoan ajallaan. Sinä avaat kätesi ja hyvyydessäsi ravitset kaiken mikä elää. (Psalmi 145:15-16)

Ei kommentteja: