Sivun näyttöjä yhteensä

2.4.2016

Kuku


Sain vihdoin kirjastosta varaamani teoksen. Elina Heikkilän ja Maarit Nurmen kokoama teos Minä voin mennä! Ambomaan ensimmäinen lääkäri, Selma Rainio 1873-1939 (Suomen Lähetysseura 2015), Kukusta, Ambomaan ensimmäisestä lääkäristä, on mielenkiintoinen elämänkerta Selma Rainion elämästä ja työstä lähetyslääkärinä: hän oli rohkea, uudistusmielinen ja uhrautuva ja voimakastahtoinen. Vaikka Kuku ymmärsikin työnsä arvon, hän ei nostanut itseään eikä omaa työtään esiin. 


Kirjoittajat kertovat, että kirjan nimi Minä voin mennä perustuu työtovereiden muistikuviin siitä, että hän oli valmis hoitamaan pikkuasiatkin, jottei toisten tarvinnut vaivautua. 

Selma oli Liliuksen sisarussarjan pahnanpohjimmainen, 14. lapsi. Perhe ymmärsi naisten kouluttautumista ja oli myös suomenkielenmielinen. Silti 1800-luvulla ei ollut helppoa käydä kouluja maaseudulla ja päästä naisen opiskelemaan ylioppilaaksi ja vielä opiskelemaan lääketiedettä. Selma valmistui lääkäriksi ja lähti lähetystyöhön verraten iäkkäänä, 35-vuotiaana. 

Ambomaalla hän toimi lääkärinä ja rakennutti sairaalan Onandjokwelle ja kehitti Ambomaan sairaanhoitoa. Työkaudet olivat pitkiä ja rasittavia siihen aikaan. Pulaa oli lääkkeistä, hoitovälineistä ja  hoitajistakin. Lääkkeitä, ruokaa ja muita tarvikkeitakaan ei toisinaan ollut lainkaan. Nälänhätäkausia, suuria tautiepidemioita jne. oli, jotka rasittivat kaikkia koska työtä oli liikaa ja malaria vaivasi kiniinistä huolimatta. (Kiniini, malarialääke, taas puolestaan väsytti, vei muistia ym.)
Selma Rainio oli monella tapaa edelläkävijä. Hän loi pohjan suomalaiselle lääkärilähetykselle. Hän paransi naispuolisten lähetystyöntekijöiden asemaa. Selman mielestä lähetystyö antoi amboille mahdollisuuden kehittyä sekä yksilöinä että kansakuntana ja puolustautua siirtotyöläisinä kaivosyhtiöiden riistoa vastaan.

Selman haudalla Onandjokwen hautausmaalla Namibiassa on raamatunlause Matt.25:40  Kaikki, minkä olette tehneet yhdelle näistä minun veljistäni, sen te olette tehneet minulle. 

Mielenkiintoinen luettava lähetystyöntekijästä tämä elämänkerta.

Tämä teos osuu Helmet lukuhaaste 2016 kohtiin:
8. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa en ole lukenut aikaisemmin 
23. Oman aikansa pioneerinaisesta kertova kirja
29. Kahden kirjailijan yhdessä kirjoittama kirja
41. Kirjassa lähetetään kirjeitä
44. Kirjassa joku kuolee 

Ei kommentteja: