Sivun näyttöjä yhteensä

9.4.2016

Sienipiirakkaa ja tonnikalapiirakkaa suolaiseksi ja mustikkapiirakkaa makeaksi

Leipomislauantai. Heti aamulla tein pullataikinan. Leivoin siitä pari pellillistä voisilmäpullia ja ja pari pellistä pyöreitä piirakoita puolukkatäytteellä ja ruusukvitteni-omenahillotäytteellä. Jo eilen laitoin alkuun pataleivän juuren. Viimeksi paistoin pataleivän. Leivoin myös sienipiirakoita pari annosta ja tonnikalapiirakan sekä mustikkapiirakan.
Sienipiirakan pohjaan tuli 125 grammaa laktoositonta leivontamargariinia ja 3 dl vehnäjauhoja, jotka nypin muruiksi, lisäsin hieman suolaa ja kylmää vettä sen verran (noin ½ desiä), että sain taikinan. Pohjaa paistoin noin 10 minuuttia 225 asteessa. Haudutin pannulla liotettuja kantarelleja ja sipulisilppua, lisäsin hieman valkosipulijauhetta, valkopippuria ja suolaa. Päälle valutin yhteen piirakkaan kahdesta munasta, kahdesta desistä laktoositonta täysmaitoa ja kahdesta desistä juustoraastetta sekoitetun seoksen. Paistos paistui 225 asteessa puolisen tuntia.

Vastaavasti tein pohjan tonnikalapiirakkaan. Päälle tuli pari purkillista tonnikalahiutaleita, valkosipulijauhetta, sitruunapippuria ja paljon tilliä. Koska halusin kananmunattoman ja laktoosittoman version, niin tein piirakan päälle seoksen, jossa oli puoli desiä vehnäjauhoja, kaksi desiä laktoositonta täysmaitoa ja pari desiä emmentaljuustoraastetta. 

Mustikkapiirakkapohja oli taas tuo tavallinen: 100 grammaa laktoositonta margariinia ja desi sokeria vaahdotetaan, lisätään puolitoista desiä kaurahiutaleita ja puolitoista desiä vehnäjauhoja, kaksi teelusikallista vaniljasokeria ja teelusikallinen leiivnjauhetta, sekoitetaan ja lisätään hieman vettä, jotta taikina notkistuu. Lasivuokaan taikina pohjalle ja päälle reilusti mustikoita, noin 3/4 litraa sekä hillosokeria, jotta piirakka ei valu. Paistoin 25 minuuttia 225 asteessa.
Tänään saimme vieraiksi seutumme Missionistit. Saimme kuulla Saara Ojasen Kambodza-terveisiä. Hän oli ollut siellä työssä ja vieraillut useaan otteeseen. Mielenkiintoista.
Vanhat rahat eivät kelvanneet  enää mihinkään. Niinpä niistä tehtiin mm. pusseja.
Sana tänään: Jumala on antanut meille iankaikkisen elämän, ja tämä elämä on hänen Pojassaan. Jolla on Poika, sillä on elämä. Jolla ei Jumalan Poikaa ole, sillä ei ole elämää.(Ensimmäinen Johanneksen kirje  5:11-12)

Ei kommentteja: