Sivun näyttöjä yhteensä

1.4.2016

Tällä caminoreitillä puhutaan portugaliakin.

Suomeen on tullut muutaman viime kuukauden aikana paljon turvapaikanhakijoita. Tänään oli opastusta lähinnä Irakista tulleiden kohtaamiseen. Puhuttiin tavoista ja kulttuurista,  miten en eroavat toisistaan.

Heidän yhteisöllisyytensä on tärkeää kaikissa asioissa. Me olemme yksilöllisiä ja teemme itsenäisesti päätöksiä. Heillä on usein koko perhe tai jopa suku päätöksissä mukana. Aikakäsityskin on usein erilainen. Ihmiset menevät edelle kaiken muun. Ja jos vaikka on sovittu tapaaminen kymmeneksi, kuten vaikkapa kyläilyaika tai jumalanpalveluksen alku kello kymmenen, niin saattaa olla, että lähellä yhtätoista suurin osa porukkaa on vasta paikalla. Näin Lähi-Idässä. Me taas olemme jämptejä tässäkin.

Rohkeasti voi puhua uskonnoista ja uskostakin. Ei tarvitse hävetä omaa eikä toisten. He kyselevät paljon meidän tavoistamme ja samaa voimme - ehkä hieman hienovaraisemmin - kysellä myös heiltä. Uskonto ei kuitenkaan ole tabu-asia vaan normaalia elämää! 
Portugalin kieltä olisi hyvä opetella. Alle kolme viikkoa lähtöön vaellukselle. Tänään kertasin lukusanoja ja tavallisia asioita kuten tervehtimissanoja.
Sain tämän Tievanreissulla. Avaimenperässäni on pari raamatunlausetta. Toisella puolella lukee  Anna tiesi Herran haltuun, turvaa häneen. Hän pitää sinusta huolen. (Psalmi 37:5). Toisella puolella on teksti Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon. (Filippiläiskirje 4:6). Tämä on lähdössä vaellukselle mukaan repussa roikkumaan. Huomasin samalla, että on hankkimatta vielä pieni Suomen lippu reppuun ommeltavaksi tai liimattavaksi.

Ehkä vähitellen tämä flunssakin alkaa laantua. Olin tänään ensimmäistä kertaa pääsiäisen jälkeen ihmisten ilmoilla, tosin vielä yskäisenä ja jonkin verran nuhaisenakin.

Tänään on ollut palvelupäivä meillä kotona: Mies pesi autoni, kun oli sitä ennen käynyt hankkimassa vanhaan Poloseeni uudet talvirenkaat vanhojen kuluneiden tilalle. Onpahan syksyllä sitten kunnon renkaat autossani. Kyllä minulla on hyvä, huolehtiva puoliso!

2 kommenttia:

Maca kirjoitti...

Hyvästä puolisosta saa olla kiitollinen. Oikein siunattua hyvää matkaa!

Jaana kirjoitti...

Mukavaa valmistautumista pyhiinvaellukselle! Toivottavasti saat mielesi mukaisesti pakattua tarpeelliset tavarat. Se ei olekaan helppoa...