Sivun näyttöjä yhteensä

15.5.2016

Helluntaituulet

Helluntai on kristillisen kirkon syntymäpäivä. Helluntain liturginen väri on punainen. Alttarille sytytetään kuusi kynttilää kuten muinakin kirkkovuoden suurina juhlapäivinä. 

Suomen sana helluntai juontaa juurensa ruotsinkieliseen termiin pyhät päivät. Lähes kaikilla muilla eurooppalaisilla kielillä juhlapyhän nimi viittaa kreikkalaiseen termiin pentecoste eli viisikymmentä päivää. Raamatun mukaan ensimmäisenä helluntaina oli kulunut 50 päivää pääsiäisestä. Silloin opetuslapset saivat Pyhän Hengen ja paljon ihmisiä kastettiin. Helluntaita vietetään edelleen Pyhän Hengen vuodattamisen muistoksi. Samalla se on seurakunnan syntymäpäivä.

Tänään meidänkin seurakuntamme jumalanpalveluksessa vietettiin kastejuhlaa: kahdeksan henkeä kastettiin. Meistä tuli myös kummeja. Iso juhlapäivä.
Kastekahvien jälkeen lähdimme seuraaviin juhliin: Pojan perheessä vietettiin 6-vuotissynttäreitä. Paikalla oli mummoja ja pappoja monessa sukupolvessa ja muitakin vieraita.
Tuoksuvat tuomien valkoiset kukkaset… Näin lauloi Olavi Virtakin. Tuomet tuoksuvat nyt. Tuomethan ovat perinteisiä helluntaikukkijoita. Tosin nyt helluntaita vietetään jo toukokuun puolivälissä, kun monesti se osuu vasta kesäkuun alkuun.Tuomen kukat ovat valkoisia, tuoksuvia, niissä on ruusumainen teriö ja muodostavat 12 kukan terttumaisia kukintoja.
Kerrotaan, Suomen luonto-lehden mukaan, että  Turun kasvitieteellisessä puutarhassa Arno Kasvi ylipuutarhuriaikoinaan karkotti tuomenoksilla myyrät ja hiiret valtakunnastaan.
 Marjatuomipihlajakin eli saskatoon kukkii. Saskatoon on marjanviljelyyn erityisesti jalostettu tuomipihlaja. Valkoiset, tuomea muistuttavat kukkatertut puhkeavat touko–kesäkuussa. Tämä valkokukkainen pensas tai pikkupuu on samalla puutarhan koristekasvi. Jos saskatoonin versojen ei anna kasvaa 2–2,5 senttiä paksummiksi, pensas tuottaa runsaasti satoa joka kesä.
Ja tietysti  kävimme pelaamassa lentopalloa lämpimänä, kauniin keväisenä iltana suvun kera.

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Kukkakuvasi tuoksuvat melkein meille saakka...

pappilanmummo kirjoitti...

Jaana: Kevät on tuoksuvaa aikaa.