Sivun näyttöjä yhteensä

13.5.2016

Kolmastoista päivä ja perjantai

Aina kun kuukauden ensimmäinen päivä on sunnuntai, on 13. päivä perjantai. Näin sattuu joka vuosi ainakin kerran. Tänä vuonna toukokuun 1. päivä oli sunnuntai.

Kun perjantai on 13. päivä, jotkut aavistelevat ikävyyksiä. Syyttä suotta. Mikään ei tue epäonnen uskomusta. Se on urbaani legenda. Jos jotain sattuu, niin sattuu sitä muinakin päivinä. En usko perjantain ja 13. päivän vaikuttavan mitenkään itseeni erityisesti negatiivisesti tai  positiivisestikaan. Numero on numero ja viikonpäivä viikonpäivä.

Mutta monet uskovat. Maailman pahamaineisimmaksi sanottu päivä on itse asiassa monen eri uskomuksen liitos. Siinä yhdistyvät häijy numero 13 ja häijy viikonpäivä perjantai. Kristikunta löytää alkupisteen viimeisestä ehtoollisesta, jonka 13. vieras, Juudas Iskariot, kavalsi opettajansa Jeesuksen. Mm. Jeesuksen ristiinnaulitseminen tapahtui perjantaina, joka oli antiikin Roomassa kuolemantuomioiden täytäntöönpanopäivä.

Kerrotaan, että muinaiset egyptiläiset pitivät numeroa 13 onnen lukuna. Egyptiläiset uskoivat, että elämän kolmastoista taso oli sidoksissa kuolemanjälkeiseen elämään. Kun muinainen egyptiläinen yhteiskunta mureni, niin yhdistettiin numeroon entistä negatiivisempia asioita, kuten pelkoa.

Perjantaina ei pidä avioitua, synnyttää, korjata satoa eikä lähteä matkalle. Vieraita ei ikinä pidä kutsua 13:a, ja pöytään pitää istuutua yhtä aikaa, ettei kenellekään lankea epäonnen vuoro. Näin opasti englanninkielinen maailma 1700–1800-luvulla. Monissa hotelleissakaan ei ole huonetta numero 13.

Taikausko vahvistaa itseään. Maailmanlaajuinen perjantain pelko syntyi vasta 1907, kun yhdysvaltalainen Thomas Lawson julkaisi romaaninsa Friday the Thirteenth. Kertomus, jossa häikäilemätön meklari junailee pörssiin paniikin, myi hyvin, ja media innostui rummuttamaan 13. päivän pahanilkisyyttä. Taikausko, jota ei ollut olemassakaan, sai siivet ja iskostui ihmisten mieleen.

Astianpesukone sanoi itsensä irti.Ohjelmat eivät enää suostuneet toimimaan. Niinpä pesin käsin kaikki ne astiat, jotka yrittivät koneessa tulla puhtaaksi. Kone hankittiin vasta viisi-kuusi vuotta sitten, joten oletimme sen kestävän vielä kauan.

Ja sitten ostin tänään netistä uuden astianpesukoneen, kun muuten ei saa meidänkään paikkakunnalla heti liikkeestä.  Ja sen koneen saa vasta viikon kuluttua, tosin silloin kotiovelle asti.
Peruna on istutettu tänään kotipuutarhaan ja kehäkukat ja silkkikukat kylvetty. Myös on tänään siivottu maustemaa ja
leikattu hyvin kasvaneet ruohosipulit (Ne alkoivat tehdä jo kukkanuppuja). Ja nyt koko huusholli tuoksuu ruohosipulille, kun niitä on silputtu pieniksi niin pakastamista kuin kuivaamista varten.

Päivän sana tänään: Tee työtä kuutena päivänä viikossa, mutta seitsemäntenä pysy työstäsi erossa, niin että härkäsi ja aasisi voivat levätä ja vierasheimoiset työntekijäsi ja vähäisimmätkin orjasi saavat virkistäytyä. (Toinen Mooseksen kirja 23:12)

4 kommenttia:

Minna kirjoitti...

F1-kisoissa ei kait ole autoa numero 13. Tuntuu hölmöltä, kun miljardiluokan kisoissa ollaan höpöhöpöuskossa.

Meidän KAIKKI ruohosipulit hävisivät päivässä kun kaksi kuusivuotiasta tyttöä keksi, että ne on hyviä ja keräsivät kaiken pois. Löytyi se astia yhden pensaan alta. Kyllä nauratti. Sanoin niille, että ei ne enää seuraavana päivänä ole niin hyviä, kun nahistuvat.

Maca kirjoitti...

Mukava tietää 13.sta päivän tietoa

Jaana kirjoitti...

Meillä mökillä ruohosipuli kasvaa kituliaasti, mutta mikäs nyt metsämaalla kukoistaisikaan. Pitäisi kaivaa se ylös ja laittaa parempaan multaan.

Sinulla alkaa sadonkorjuu jo toukokuussa!

Sisko kirjoitti...

13.päivä. Ei pelota yhtään. Melkein hymyilytti kun olin lukenut tuon kaiken taikauskosta ja sitten sinulla hajosi astianpesukone juuri perjantaina 13. päivä.

Ruohosipuli toi mieleeni yhden vuosikymmenten takisen työpaikan. Oltiin keskellä kaupunkia vanhan kivitalon yläkerroksissa. Sieltä pääsi talon matalamman osan tasaiselle katolle. Se katto oli kesäisin aina vihreän ruohosipulin peitossa ja tietysti välillä oli violetti kukkameri siellä myös.

Kirjoitit Valokuviini, että osaan hoitaa kukkia hyvin kun saan vanhat kukat kukkimaan. Nolostuttaa. Paavalinkukka ei taida olla niitä vaikeimpia. Muutenkin ihme, että se yleensä on elossa kun kaikki tuppaavat kuolemaan. Sälekaihtimista kukat eivät tykkää..