Sivun näyttöjä yhteensä

21.5.2016

Yhteisellä aterialla

Lusikkaleipäsouvi jatkui vielä tänään. Miehen kanssa teimme aamupäivällä lähes sata lusikkaleipää. Lusikkaleivät on hyvä tehdä noilla vanhanmallisilla lusikoilla, joissa on syvempi pesä kuin nykyisissä lusikkamalleissa. 

Olin ilmoittautunut ajat sitten kaupunkikierrokselle. En olisi muistanut sitä lainkaan, mutta pari päivää sitten tuli kännykkään muistutusviesti tästä. Niinpä lähdin tutustumaan ilmaiselle kierrokselle uuteen kotikaupunkiin. Kaupunkikierrtos kulki hieman erilaisia reittejä kuin tavallisesti. Kiersimme mm. Vesteråsin kautta. 

Lahdessa on ainutlaatuinen seremonia-akseli. Lahden kylän tuhouduttua tulipalossa lähes kokonaan 19.6.1877 alettiin suunnitellaa uutta asemakaavaa. Sittemmin Lahden kauppalan vuoden 1878 asemakaavaan perustuva Mariankadun seremonia-akselin päätteinä ovat kaupungintalo ja kirkko, (Ristinkirkko  nykyään), keskellä kauppatori. Mariankadun seremonia-akselin keskelle maaston alimpaan kohtaan sijoittuu kauppatori kahden mäen väliin. Näin ovat samalla janalla yhtäällä hallinnollinen valta, toisaalla hengellinen valta ja keskellä taloudellinen valta.
Yhtenä vierailukohteena oli Sibeliustalon (jossa tänään oli Vihreiden puoluekokous ja niin sinne ei otettu meitä vastaan) lähellä Vesijärven satamassa oleva Pro Puu -galleria, joka on avoinna ympäri vuoden ja sen näyttelyt vaihtuvat kuukausittain. Aihepiiriltään näyttelyt liittyvät tavalla tai toisella puuhun. Toukokuun näyttelynä siellä on Kyösti Suokkaan veistoksia Puun uusi elämä. Gallerian yhteydessä on myymälä, jonka valikoimasta löytyy monenlaisia käyttö- ja koriste-esineitä. Ne sopivat suomalaisiksi lahjoiksi ulkomaanvierailuillekin.
 Niemen satamassa oli paljon veneitä.
Siiri Rantanen, Äitee, hiihtelee Urheilukeskuksessa. Kuvanveistäjä Toivo Pelkosen  valmistama patsas vauhdikkaasti hiihtävästä "Äiteestä" lienee ainoa tällainen naisurheilijan, olympiavoittajan  patsas Suomessa.
Illansuussa olimme ystävien luona aterioimassa. Oli maukasta ruokaa ja kivaa seuraa. Yhdessä syöminen kuuluu kulttuuriin. Opettelimme istumaan lattialla. Toki ennenkin olen näin aterioinut, mutta mitä vanhemmaksi tulee, sen jäykemmäksi mm. risti-istunta käy. 

Seurasimme myös jääkiekko-ottelua, jossa Suomi voitti Venäjän. Varsinkin suomalaiset ovat jääkiekkohulluja, monet muut ovat puolestaan jalkapalloon höyrähtäneitä.
Kotipuutarhassa kukkivat parhaillaan omenapuut ja muut hedelmäpuut valkoisenaan.

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Oi, kuinka paljon kukkia teidän puutarhan hedelmäpuissa! Toivottavasti pölytys onnistuu ja saatte paljon satoa.

pappilanmummo kirjoitti...

Jaana: Sitä me toivomme viime kesän sadottomuuden jälkeen.