Sivun näyttöjä yhteensä

2.6.2016

Gluteenitonta, laktoositonta ja munatonta leivontaa

 Kokeilin tänään appelsiinimuffineja eli gluteenittomia, maidottomia ja munattomia muffineita.
Sekoitin 100 grammaa sulatettua kasvimargariinia ja desin appelsiinimehua. Toiseen kulhoon laitoin 1,5 desiä tattarijauhoja, 1,5 desiä perunajauhoja, 0,5 desiä tummaa kaakaojauhetta, 1 3/4 desiä sokeria, kaksi teelusikallista leivinjauhetta ja samoin kaksi teelusikallista vaniljasokeria. Sekoitin nämä ja sihdin läpi sirottelin rasva-appelsiinimehuseokseen. Sekoitin tasaiseksi taikinaksi. Laitoin taikinan yhteentoista kaksinkertaiseen kertakäyttövuokaan, joihin oli sivellyt hieman öljyä pullasutilla. Sirottelin päälle nomparelleja. Paistoin 17 minuuttia 200 asteessa.
Eilen paistoin siemennäkkileipäsekoituksesta näkkileipiä, jotka ovat myös gluteenittomia. Niissä ei ole jauhoja lainkaan, vaan aineksina on yhteensä 350 grammaa erilaisia siemeniä:  auringonkukansiemeniä, seesaminsiemeniä, kurpitsansiemeniä, pellavansiemeniä, psylliuminsiemeniä, chiasiemeniä ja lisäksi vettä 4 dl sekä 3 ruokalusikallista rypsiöljyä.
Sekoitin kuivat aineet kiehuvaan veteen ja lisäsin samalla öljyn. Annoin taikinan  levätä jonkin aikaa ja jaoin sen kahdelle pellille leivinpaperin päälle niin ohueksi kuin mahdollista. Paistoin175 asteeessa noin 55 minuuttia eli kuivaksi. Kesken eli parinkymmenen minuutin kuluttua otin uunista ulos ja tein viillot taikinaan - sain kummastakin pellillisestä 16 palaa.

Tänään vielä tein raparperipiirakan, jota tarjoilen huomenna kakun sijaan vieraille. Se on laktoositon ja kananmunaton. Pohjataikinaan laitoin 8 dl vehnäjauhoja, 3 dl sokeria, 2 tl leivinjauhetta ja 2 tl soodaa ja 2 tl vaniljasokeria sekä 250 g sulatettua laktoositonta margariinia. Nämä ainekset sekoitin ja otin eroon kolmanneksen seosta toiseen astiaan. Lisäsin 2 dl laktoositonta maustamatonta jogurttia ja puoli desiä vettä. Sekoitin ja levitin taikinan leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille. Pari litraa litraa kiehautettuja ohuita raparperinpaloja levitin pohjataikinan päälle. Täytteeseen sekoitin 4 desiä laktoositonta maustamatonta jogurttia  sekä 4 tl vaniljasokeria ja 2 dl sokeria. Kaiken päälle levitin muruseoksen, joka jäi pohjataikinan osasta. Paistoin piirakkaa noin ¾ tuntia 175 asteessa.
 
KYH2 eli tämän päivän neulealoitus Kesäyön Hullutuksessa  on junasukat kummipojan tulevalle sisarukselle.
Lankana  on sinivihreän kirjava magig colours Strömpegarn sock wool. Neulon sitä kolmosen puikoilla.

5 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Nam, nam! Tuoksun ja maun voi kuvitella täältä asti...

aimarii kirjoitti...

Muffinireseptin poimin vastasuuden varalle itselleni. Siemennäkkärin ystävä minäkin olen ja leiponut niitä melko usein.
Mukavaa viikonloppua.

iso gnu kirjoitti...

Minulta on kaiken keskellä ajantaju hävinnyt. Kesäyön hullutus ontänäkin vuonna menossa, mutta missä? Olsiki varmaan pitänyt ilmoittautua jo.

pappilanmummo kirjoitti...

iso gnu: http://www.ravelry.com/discuss/kyh/3434036/1-25#reply_form
aimarii: nuo muffinit maistuivat mukavalta ja olivat sopivan pehmeitä. voisi ehkä paistaa vain 15 minuuttia.
Jaana: Kiitos. Kyllä nyt leipomuksia riittää.

iso gnu kirjoitti...

Kiitos pappilanmummo tiedosta! Täällä täämkin mummi aloittaa taas hullutella.