Sivun näyttöjä yhteensä

16.6.2016

Lättyjä ja leipomista

Kun on sadepäivä, niin on hyvä keksiä sisällä tekemistä. Toki lapselapset ovat innostuneet jo useana päivänä piirtelemään. Aamuisin ennen aamupalaakaan he jo ovat lukeneet paksuja kirjojaan, tällä reissulla ainakin Harry Potterin jotkin seikkailut ovat menossa. Monia pelejä on pelattu, kuten suunnistuspeliä ja salapoliisipeliä. Pikkulegotkin innostavat.

Tänään kuitenkin tehtiin illansuussa yhdessä syötävää. Toinen valmisti sämpylätaikinan ja leipoi ne ja toinen teki lättytaikinan. Kummallekin kerroin, mitä aineita voi laittaa taikinaan ja minkä verran ja niin yhdessä saatiin valmista.

Laktoosittomassa ja kananmunattomassa lättytaikinassa oli teelusikallinen suolaa, kolme kukkuraista teelusikallista leivinjauhetta, nelisen desiä vehnäjauhoja, hieman öljyä ja juoksevaa margariinia ja neljännesdesi sokeria sekä punaista laktoositonta maitoa niin paljon, että tuli sopivan löysä taikina.

Sämpylätaikinaan tuli teelusikallinen suolaa, pussi kuivahiivaa, pari desiä kaurahiutaleita, puoli desiä seesaminsiemeniä, reilu ruokalusikallinen kuivattua minttua, vehnäjauhoja kai seitsemän desiä, loraus rapsiöljyä  ja laktoosittoman maustamattoman jogurtin loppu, ehkä pari desiä sekä lämmintä vettä niin paljon, että tuli sopiva taikina. Kaikki sekoitettiin isolla lusikalla.
Molemmat paistoivat lättyjä. Neitonen vain joutui lähtemään kesken kaiken toiseen mummolaan yöksi, joten leipominen jäi vain toisen huoleksi - hyviä sämpylöitä niistä tulikin.
Ja tässä lättymestari, jota isänsä oli opettanut. Hän myös osasi illalla hienosti vastailla englanniksi vieraidemme kyselyihin.

1 kommentti:

tuulento kirjoitti...

Monenlaisia aineita taikinoihin tulee.