Sivun näyttöjä yhteensä

14.7.2016

Mökkikuulumisia

Mies osti minulle uuden päärynäpuun mökille, kun Pepi-päärynä olikin saastunut ja nyt hävitetty. Hän toi kesätorilta pitkän hentoisen kapoisen Olga-päärynäpuun, jonka istutti mökille eri paikkaan, missä Pepi siellä oli.
Olga-päärynän väitetään olevan poikkeuksellisen kestävä. Se on Joensuusta lisäykseen otettu venäläinen taloushedelmä. Lajike on jalostettu vuonna 1920 risteyttämällä ussurinpäärynä ja ’Yleinen Suomalainen Päärynä’.  Hedelmä on kirkkaankeltainen, pieni tai keskikokoinen, lähes pyöreä, maultaan kirpeän happoinen. Hedelmät ovat voimakkaan happoisia ja kovia, sopivat parhaiten säilöttäväksi. Runsas valkoinen kukinta alkukesällä ja lehdistön ruskeanpunainen syysväri tekevät lajikkeesta myös upean koristepuun. Pystyoksainen ja  isokokoinen puu tuottaa runsaasti satoa.  ’Olga’ on myös hyvä pölyttäjä, mutta tarvitsee pölyttäjän. Saa nyt nähdä, miten monta vuotta tuon päärynän hedelmien tuottamiseen menee. Pitänee hankkia vielä toinen päärynäpuu mökille.

Kotona kukki tänä kesänä ensimmäisen kerran ns. tohtorin päärynä, jossa on myös kaksi muuta lajiketta. Olen odotellut lähes kymmenen vuotta sen kanssa, että jotain tapahtuisi. Nyt keväällä oli yksi kukkaryhmä yhdessä oksassa eikä hedelmää tullut vieläkään.

Mökillä omenapuu kukki aika hyvin ja muutama hedelmänalkukin näkyi. Tänään kiertelin katselemassa, miten monta on tulossa. En nähnyt yhtään ja löydin kolme raakiletta puun alta. Harmi.
Kirsikoita mökillä on tulossa: puussa on aika kivasti raakileita. Saa nähdä, saanko yhtäkään vai kerkiävätkö linnut sitä ennen osingolle.

Vapaapäivän iloja on päästä metsään marjastamaan ja sienestämään. Mustikoita olemme poimineet tänäänkin. Kyllähän niitä poimii, mutta se putsaaminen! Tänään on minulla taas putsaussessio meneillään. Nyt vain pieni tauko välillä. Pistäydyin jälleen uimassa.

Mustikoita syön suoraan puskasta poimiessani ja nyt myös tein taas mustikkapöpeeröä. Se on herkkuani. Mökin pihassa kasvaa paljon mustikkaa ja lähimetsissä myös.
Nyt alkaa löytyä myös vadelmia. Meidän mökin lähellä on hakkuuaukio, jossa on paljon vattupuskia ja jo nyt vatutkin ovat kypsyneet tuossa mäenrinteessä.

Veimme veteen illalla verkon ja saimme monta siikaa ja joukon isoja ahvenia. Mies savusti pari siikaa. Saimme herkkuja lounaaksi, kun myös kaivoimme uusia perunoita omasta perunamaasta ja salaattia kasvimaalta.
Päivän lehteä hakiessani sain samaan kassiin myös muuta: tien vierillä kasvaa monenlaisia kukkia. Niitä poimin ja laitoin taas laiturille tuoreita kukkia isoon lasipurkkiin. Postireissulla löysin myös muutaman kantarellin.

3 kommenttia:

http://tuijankortteilua.blogspot.com kirjoitti...

Toissa vuonna meidän päärynäpuu teki hedelmää. Ehtivät nipin napin kypsyä. Olivat ihan oikean päärynän makuisia :)

Tuulento kirjoitti...

Sinä asut niin etelässä, että päärynöistä ja kirsikoista tulee satoa. Minä vain kasvattelen puita. Viime talvi vei 7 puuta/pensasta ja istutin tietenkin uudet. Aina minulla on vain nuoret taimet! Kuitenkin koko ajan näyttää tulevan kestävämpiä lajikkeita, mutta taitaa ikä loppua ennen kuin näen puutarhassa päärynöitä!!

Jaana kirjoitti...

Kantarelleja löytyy jo nyt runsaasti. Minäkin keräsin toissa päivänä parisen litraa. Pieneen tosin kutistuvat pannulla. Ihanalta maistui pitkästä aikaa.