Sivun näyttöjä yhteensä

30.7.2016

Mustikkahilloa

Mustikkahillo on tämän päivän hillo. Tosin myös ensimmäinen hillo, jota tänä kesänä olen valmistanut. Mustikoita olemme poimineet yllin kyllin ja nyt oli kymmenen litraa ylimääräistä. Pakastin ei vedä määräänsä enempää, joten jouduin hillolinjalle. Tein todella ison satsin. Laitoin kymmenen litran kattilaan sokereiden (n. 2 kiloa) kanssa mustikat. Pikkuisen muussasin, että ne mahtuivat. Pohjalle puoli desiä vettä varmuuden vuoksi aloittaessani keittämisen. Hitaasti nelosella/kolmosella kuumensin seoksen. Kauhoin osan pois toiseen kattilaan, jonka sitten sauvasekoittimella hienonsin.

Kolme litraa toisessa kattilassa ja toisessa sitten ne seitsemän. Kun olin aikani niitä haudutellut, sekoittelin kaksi pussillista punaista Melatinia ja pari desiä sokeria mukissa ja vispilällä sekoitin tuon seoksen sopivasti kumpaankin kattilaan. Pari minuuttia annoin kiehahtaa ja nostin pois levyltä.
Olin keittänyt toisessa isossa kattilassa lasipurkkeja ja niiden metallikansia. Nostin ne isolla haarukalla pois ja huuhtelin vielä Atamon-liuoksella.
Kauhalla suppilon kautta täyttelin purkit ja kiersin kannet kiinni. Huomenna tiedän, onko hyytynyt tarpeeksi tuo isompi mustikkahillosatsi. Pienemmän kattilan annos ainakin  onnistui sakenemaan.

Työpäiväkin oli tänään. Tosin vielä ennen töihin menoa käväisin kotikylän kesämarkkinoilla. Tapasin naapurin, joka muisteli vuoden 1963 bussimatkaamme Baijeriin silloisen kotikuntamme ystävyyskaupunkiin. Hän oli juuri edellispäivänä katsellut vanhoja valokuvia matkaltamme. Silloista matkaa varten olimme harjoitelleet muutamia tanhuja. Matkalla mukana oli myös harmonikansoittaja Paavo Melander säestämässä tanssejamme.

Sana tänään: Älä jätä elämääsi oman ymmärryksesi varaan, vaan turvaa koko sydämestäsi Herraan. Missä kuljetkin, pidä hänet mielessäsi, hän viitoittaa sinulle oikean tien. (Sananlaskut 3:5-6)

Jälkikirjoitus: Ei hyytynyt isompi satsi, mutta seuraavna kerran laitan sekaan lisäksi sitruunahappoa - ilmeisesti sitten onnistunee.

2 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Meidän pakastimessa on vielä tilaa :D Mulla olis pari tyhjää hillopurkkia sulle.

Jaana kirjoitti...

Minä en mustikkahilloa ole tehnyt vuosikymmeniin, kun tulee aina vain pakastettua. Hyväähän se on!