Sivun näyttöjä yhteensä

24.8.2016

Pullaa, pullaa, pataleipää

Tulin jo eilen töiden (!) jälkeen mökille. Tein sienilenkin. Kanttarelleja ja suppiksia.  Poimin vielä hieman illalla mustikoita ja sain mustikkapöperönkin taas. Ja tietysti kävin uimassa niin illalla kuin aamullakin ja tänään päivälläkin. Nyt sain ensimmäiset hirvikärpäset! 
Mökillä on mukava leipoa. Tein eilen leipätaikinan ja tänään illalla sen paistoin. Pataleipään laitoin  kuusi desiä vehnäjauhoja, puolitoista desiä kaurahiutaleita, puoli desiä seesaminsiemeniä ja pari ruokalusikallista nokkosta kuivattuna, kaksi teelusikallista suolaa ja teelusikallisen kuivahiivaa sekä 4 desiä vettä. Nuo sekoitin siis eilen ja laitoin muhimaan kannelliseen kulhoon. Tänään laitoin uunin kuumenemaan 250 asteeseen ja samalla sinne kattilan kansineen. Sekoitin eilen tehdyn taikinan lusikalla ja lisäsin siihen puoli desiä vehnäjauhoja samalla. Kun uuni oli kuumentunut, otin kattilan uunista, lirautin hieman öljyä pohjalle, huljutin reunoillekin, jotta taikina ei tarttuisi kiinni. Taikina kattilaan, kansi kiinni ja uuniin puoleksi tunniksi. Kansi pois ja vielä vartti. Enpä olisi malttanut odottaa leivän jäähtymistä.
Juhlapäivä, joten leivoin juhlapullia. Tein ruusupullia omenista. Ohjeen näin netissä, mutta sitä tietysti muokkasin. Pullataikina on tehty veteen laktoosittomana ja kananmunattomana.
Osasta taikinaa tein kierrepullia, joihin laitoin 100 grammaa laktoositonta margariinia, desin pölysokeria ja ruokalusikallisen vanilliinisokeria. Hieroin nuo vaahdoksi ja levitin taikinalevyn päälle. Tein kuten kääretortun ja leikkasin sen kuuteentoista osaan. Toisia eli ruusupullia oli kaksitoista ja kahdeksan pyöreää ns. voipullaa tein vielä tästä puolen litran taikinasta.

Päivällä teimme miehen kanssa pari sienilenkkiä ja samalla sain pari ämpärillistä puolukkaakin. Mukava päivä ja nyt sauna odottaa lämmitettynä minua.

2 kommenttia:

Maca kirjoitti...

Olet sinä ahkera!

pappilanmummo kirjoitti...

Maca: Juhlapullat piti leipoa, jotta mieskin sai jotain ns. hyvää.