Sivun näyttöjä yhteensä

1.9.2016

Päärynätkin kypsyvät

Päärynät alkoivat tippua päärynäpuista. Tosin niitä ei kovin montaa siellä ole ollutkaan tänä vuonna. Näistäkin vähistä orava on osan jo nakerrellut. Syksyisin, kun löytää päärynäpuun alta nakerrellun päärynän, tietää,m että nyt ne ovat kypsiä ja poimintakuntoisia. Päärynähän ei säily kauan, ainakaan meidän lajike Aune. Ehkä parisen viikkoa. Tänä vuonna päärynät tuntuvat olevan hyväkuntoisia, nuo muutamat. Ja olivat maukkaita. Kostea kesä on sopinut niille.
Kävin taas tänään poimimassa kypsät karhunvatut. Poimiessani huomasin, että vielä on muutamassa pensaassa kukkiakin kypsien ja raakojen marjojen ohella. Marjat laitan omenien joukkoon hilloksi. Eli keitän mehumaijassa omenat ja karhunvatut ovat sen keitoksen pohjalla. Kun omenat ovat pehmenneet, soseutan ne ja jätän karhunvatut. Niistä on mehu valunut maijaan, josta lisään mehun sitten omenasoseeseen.
Tyrnejä tuli lähes ämpärillinen poimittuna. Kun ne puhdistin, siis laitoin veteen, seuloin käsin lehdet pois ja marjat kattilaan. Kuuden litran kattilallinen tuli kukkuroilleen.  Ja lehtiroskaa lähes kolme litran karkkipurkillinen! Pakastin kolme purkillista tyrninmarjoja sellaisenaan. Lopuista aion tehdä hyytelöä/hilloa/mehua, mitä nyt sattuu tulemaan. Hyviä ohjeita vain kaipailen.

Ei kommentteja: