Sivun näyttöjä yhteensä

15.11.2016

Aurinkohilloa, pataleipää ja piparitaikinaa

Kurpitsat ovat odotelleet viileässä, että niille tehtäisi jotain. Kurpitsat kasvoivat aika hyvin, yli 30 kiloa ne painoivat yhteensä. Yksi kurpitsa on taas tuhottu: Tänään tein siitä kurpitsahilloa (jota nimitämme aurinkohilloksi). Kurpitsan pehmeän keskustan ja kuoret ohuelti otin pois, paloittelin pieniksi hedelmälihan ja laitoin kattilaan ja lisäsin 2,5 desiä vettä. Keittelin ja soseutin sauvasekoittimella ja lisäsin kattilaan 1,5 desiä sitruunamehua ja kilon sokeria, keittelin taas kiehuvaksi ja lisäsin pariin desiin sokeria sekoitetun pussillisen punaista Melatinia. Lopuksi lisäsin neljä teelusikallista vaniljasokeria. Tuli jämäkkää hilloa, kauniin keltaista aurinkohilloa tai paremminkin aurinkomarmeladia.
Joulu lähestyy ja ruskeat piparit voi leipoa jo. Toki en tänään leipomaan asti pääsekään vielä, mutta taikinan tein valmiiksi. Tuon annoksen kaksinkertaisena tietysti. Tämä on meidän perheen perinteinen pipariresepti. Sitä vain hieman muuntelen. Voi on laktoositonta tai laktoositonta margariinia ja kananmunan sijaan saattaa taikinassa olla appelsiinimehua tai omenahilloa.
 Tässä kaikki ainekset tavallisiin kardemummapipareihin.
 Laitain ensin siirapin kattilaan ja lisään mausteet. sokerin ja rasvan lisään, kun siirappiseos on alkanut kiehua. Jäähdytän seoksen ja lisään nesteen/kananmunat vain lusikalla sekoittaen ja jauhot, joihin sekoitan soodan. Jauhoja saa olla ehkä hieman enemmän kuin ohjeessa mainitaan.
Laitoin muovipurkkiin taikinan ja sen kylmään jähmettymään. Toivottavasti lähiaikoina kerkeän leipoa pipareita ennen kuin taikina tulee syödyksi sinällään.

Pari pataleipätaikinaa laitoin eilen muhimaan ja nyt ne ovat paistumassa uunissa - tuoksu alkaa kierrellä jo nenään.

2 kommenttia:

aimarii kirjoitti...

Onko semmoinen vaara, että taikina häviää ennen leipomista? Sitähän täytyy pitää silmällä!

pappilanmummo kirjoitti...

aimarii: Kun taikinaa pitää silmällä, niin samalla siitä lähtee aina pala ;)