Sivun näyttöjä yhteensä

21.11.2016

Mökkipyrähdys

Satoi. Satoi vettä. Lumet eli eiliset rännät olivat häipyneet. Käväisimme mökillä. Jäätä oli, mutta rannassa sulaa ja reilusti vettä näytti jään päällä olevan järvellä. Jään paksuutta tai kestävyyttä en käynyt mitenkään kokeilemaan.

Jokunen tuttava oli käynyt jo viime viikolla vai oliko se jo edellisviikolla muutaman kerran pilkillä. Eipä jäälle tee mieli lähteä.

Mökkijärveen oli lauantaina joutunut hirvi. Oli lähtenyt ylittämään järveä ja tippunut jäihin eikä päässyt ylös. Niinpä paikallinen palokunta oli sitten käynyt sitä sieltä nostamassa.Apuun rientäneet kaksi pintapelastajaa totesivat keskelle järveä ajautuneen ja jäihin uponneen hirvenvasan menehtyneen. He sitoivat köyden vasan ympärille ja avasivat moottorisahalla jäälle väylän, jota pitkin eläimen rujo hinattiin maihin.
Mökillä vieläkin kukki komeamaksaruoho ja malvat, joita toin maljakkoonkin kotiin. Toki oli mökissä sisällä jäätynyt vettä ämpäriin ja kukkamaljakkoon. Kukkamaljakko oli haljennut eli tullut halkeama, josta valunut vettä - kuitenkin kukat olivat vielä aika hyviä  maljakossa. Oli näet kulunut tasan kuukausi siitä, kun edellisen kerran olin kerinnyt käväisemään mökillä.

Nyt piti laittaa taas hiirillekin syötävää lossaan, hakea kuivia puita sisälle seuraavaa kertaa varten, tyhjentää ja putsata jääkaappi, puhdistaa rännit lehdistä (omenapuussa oli vieläkin paljon lehtiä jäljellä), korjata kaikki ylimääräiset tavarat pois talveksi kuljeksimasta ym.

Paluumatkalla mies käväisi vielä mehiläispesällä laittamassa syksyn viimeiset toimenpiteet: oksaalihapotuksen eli varroan torjunnan. Helpointa tämä oksaalihappokäsittely on tehdä lämpötilan ollessa lähellä nollaa. Oksaalihappoa laitetaan pesään mehiläismäärän mukaan tiputellen mehiläisten päälle kakkuväleihin muoviruiskulla.  

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Harmi, että maljakko rikkoontui.

Kerran oli meillä mökin kaappiin unohtunut iso kivennäisvesipullo. Se oli ihan umpijäässä mutta vielä ehjä, kun sen löysin. Sulaessaan menikin rikki, mutta ei ollut onneksi enää kaapissa sotkua aiheuttamassa.

pappilanmummo kirjoitti...

Jaana: Mökillä emme olleet käymeet kuukauteen ja edellisen kerran lähtieesä pois en vielä ajatellut pakkasia lainkaan - jälkikäteen vain harmittaa vahinko.