Sivun näyttöjä yhteensä

20.11.2016

Nuttuja Etiopiaan

Nuttuprojekti sai alkunsa vuonna 2008.  Etiopiassa.Airan sairaalan synnytysosaston henkilökunta toivoi  keskosvauvoille lämpimiä vaatteita, jotta keskoset selviäisivät sadekauden yli. Niinpä lähetystyöntekijä Pirkko Tuppurainen kehitti nutun ohjeen, jolla Suomessa alettiin neulomaan näitä nuttuja. Pirkko on myös tämän projektin yhdyshenkilö. Nuttuprojektiin ovat osallistuneet kansalaisjärjestöt, seurakunnat, koululuokat, työpaikat ja yksityiset neulojatkin.

Nuttuja on neulottu tuhansia ja tuhansia. Nämä ovat tärkeitä houkutuksia äideille lähteä synnyttämään sairaalaan ja toisaalta tärkeitä lämmikkeitä pienille vauvoille. Etiopiassa äitikuolleisuus synnytyksiin on noin 350 sataatuhatta kohti kun Suomessa se on 5. Etiopiassa suurin osa synnytyksistä on edelleen ns. puskasynnytyksiä. Siis kotona ja ehkä usein epäpuhtailla välineillä.
Nuttuja, nuttuja nuttuja Etiopiaan. Tässä kasassa on 486 nuttua. Suurin osa niistä on neulottuja, parikymmentä on ommeltujakin. Jopa paikkakunnan koulussa ommellaan nuttuja Etiopiaan sairaaloihin vastasyntyneille vauvoille. Tämä on sikäläinen äitiyspakkaus: yksi nuttu.
Tänään siunattiin nämä nutut matkaan. Tässä osa nuttujen neulojista. Oikella nuttupiirin vetäjä, joka kertoi ryhmän lähettäneen jo aikaisemmin yli 1600 nuttua eli 1607 kpl tarkkaan. Yhteensä tämä ryhmä on tehnyt niitä 2093 kpl.
Nuttujen neulominen jatkuu, vaikka varsinainen ryhmätoiminta loppunee.

Nuttuohjeen löysin netistä.  
Vartalo-osa:
Luo 136 silmukkaa joilla neulotaan 2o, 2n –joustinta 21 cm (kappaleen aloitus: 1 o, 2 n, 2 o... silmukkamerkki 68 silmukan jälkeen eli puoleen kerrokseen ... 2n, 1 o ja silmukkamerkki osoittamaan kerroksen vaihtumiskohta.). Tässä vaiheessa työ jaetaan kahtia ja neulotaan etu- ja takakappale erikseen, jatka vielä 1 cm joustimella kummassakin kappaleessa
Etu- ja takakappale:
Lisää molemmissa reunoissa 1 silmukka
Neulo puikon alusta ja lopusta 24 silmukkaa aina oikein ja keskimmäisillä 22 silmukalla 2 o, 2n –joustinta
Neulo näin 3 cm, päättele keskimmäiset 22 silmukkaa ja neulo ainaoikein ”olkapäillä” vielä 3 cm. Jätä silmukat odottamaan.
Neulo toinen puoli samoin.
Nyt neulotaan olkasaumat yhteen 3 puikon päättelyllä. eli  Päättele langanpäät ja pakkaa lähtökuntoon.

3 kommenttia:

Maca kirjoitti...

Onpa paljon! Hienoa, että nutut siunattiin matkaan!

sartsa kirjoitti...

Ompas valtava määrä nuttuja hyvään tarkoitukseen.

pappilanmummo kirjoitti...

Maca: Siunauksin saateltiin. Se on tärkeää!
Sartsa: Iloitsen ahkerista neulojista.