Sivun näyttöjä yhteensä

10.12.2016

Laktoosittomat ja munattomat lanttulaatikot

Kuorin ja paloittelin pari kiloja lanttuja painekattilaan, jossa ne keitin. Sitten kaadoin nesteen  astiaan ja otin ritilän pois ja soseutin perunasurvimella lantut. Lisäsin seokseen pari desiä laktoositonta ruokakermaa, reilun teelusikallisen suolaa, kolme ruokalusikallista siirappia, puoli desiä korppujauhoja, muskottipähkinää, inkivääriä ja valkopippuria. Löystytin seoksen keitinnesteellä sopivaksi. Seoksen jaoin neljään vuokaan, joihin pinnalle ripottelin korppujauhoja ja margariininokareita. Paistoin laatikot uunipellin päällä noin 70 minuuttia 175 asteessa.
Päivällä tein vihdoin tämän vuoden viimeisen kurpitsahillon eli aurinkomarmeladin. Kurpitsa oli ollut viileässä syksystä lähtien ja oli aivan hyvä vielä. Kuorin sen ja otin pois keskustahötön ja paloittelin loput isoon kattilaan, johon lisäsin pari desiä vettä, ettei aluksi pala pohjaan.. Keitin lähes soseeksi ja soseutin sauvasekoittimella. Otin osan seosksesta purkkiin kurpitsakeittoa varten. Lopuista tein sitruunamehun, sokerin, Melatinin ja vanillinisokerin kanssa marmeladin. Yli kolme litraa valmista tuli.
Jo eilen laitoin taas pari pataleipätaikinaa muhimaan ja paistoin ne tänään illansuussa. Nyt minulla on kaksi pataa, kun löysin Missiokaupan kirpparilta keraamisen sopivan kokoisen padan. Nyt voin laittaa kaksi leipää samanaikaisesti uuniin paistumaan, koska nuo padat mahtuvat yhtä aikaa. Ja kyllähän padassa tulee parempi leipä kuin kattilassa. Toki leivän paistaminen teräskattilassakin onnistuu.

Teimme miehen kanssa yhteistyötä. Hän viipaloi kulhollisen omenoita ja minä tein omenapiirakan pohjan 3d jogurtista, 3 dl sokerista, 1 dl öljystä, 1 tl soodasta ja 5 dl vehnäjauhoista. Piirakan pinnalle ripoteltiin kanelia ja sokeria.

Otin pakastimesta karhunvattuja pari isoa pussillista tehdäkseni tilaa jouluruoille. Keitin marjat kattilassa mehuksi. Osasta mehua tein mannaryynien ja hunajan kera puuron.

Sananlaskujen viisautta: Parempi köyhyys ja rehellinen elämä kuin tyhmyys ja totuuden vääristely. (!9:1)

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Jopa olet taas ollut ahkera! "On äiti laittanut kystä kyllä..." soi mielessä.

pappilanmummo kirjoitti...

Jaana: Ensimmäiset laatikot vasta. Mielei tekisi valmistella enemmänkin, kun aikaa vain riittäisi.