Sivun näyttöjä yhteensä

12.1.2017

Erilaista elämää

Tällä viikolla olen lueskellut pari kirjaa, jotka molemmat kertovat lähetystyöstä, toinen Pakistanista ja toinen Keniasta.

Viime kesänä ostin viime vuonna ilmestyneen Riitta Jaakkolan Pakistanin muistoistaan kertovan kirjan: Voi Pakistan, sinä raju, rakas maa. Riitta oli lähetystyössä Pakistanissa 1970-luvulla. Kun hän palasi Suomeen, oli hänellä mukanaan myös adoptiolapsi, Liisa ja Liisan hoitajana tämän sisko Loviisa.

Kirja kertoo monen pakistanilaisen tai Pakistanissa työskennelleen kohtaloista lyhyinä välähdyksinä. Monet kertomukset olivat surullisia, mutta mukaan mahtui myös kertomuksia iloisista asioista kuten häät.

Kirjoittajan olen tuntenut jo 1960-luvulta lähtien.

Kirja osuu lukuhaasteen kohtiin
18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa
20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö
22  Kuvitettu kirja
30. Kirjan nimessä on tunne
35. Kirjan nimessä on erisnimi
38. Kirjassa mennään naimisiin
44. Kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta
42. Esikoisteos
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit

Jukka Mäkisen kirjoittama Hakuna matata - ei huolia, Jaakko Heinosen muistelmat (2016 Aikamedia).  Jukka Mäkinen on valittu Aikamedian vuoden kirjailijaksi 2015. 

Jaakko Heinonen tuli jo lapsena, kahdeksanvuotiaana uskoon, nuorena evankelistaksi ja avioitui Mairensa kanssa ja oli lähetystyössä Keniassa ja helluntaiseurakunnissa töissä Suomessa.
Heinosen elämään mahtui paljon rukousvastauksia, monenlaisia sattumuksia ja tapahtumia. Tärkeimpänä sanoman välittäminen Jeesuksesta sanoin ja teoin yhdessä rakkaan vaimonsa kanssa.

Hakuna matata on sanonta, mutta se on myös asenne: se ei tarkoita, ettei kenialaisilla olisi huolen aiheita, vaan niihin suhtaudutaan eri tavalla kuin meillä Suomessa. Sitä asennetta saivat Heinoset opetella käytännössä!

Kesti oman aikansa ennen kuin Heinoset sisäistivät afrikkalaisen ajatustavan. Vähitellen he alkoivat arvostaa yhä enemmän kenialaisten rauhallista ja rentoa tapaa elää, hitaasti ja rauhallisesti. Vaikka aina välillä tuo olikin hankalaa suomalaiselle mentaliteetille.

Kirja osuu lukuhaasteen kohtiin
18. Kirjan nimessä on vähintää neljä sanaa
20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö
36. Elämänkerta tai muistelmateos
38. Kirjasaa mennään naimisin
44. Kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit

Ei kommentteja: