Sivun näyttöjä yhteensä

1.1.2017

Mary Marck, salanimi tämäkin

Joulun välipäivinä flunssaisena ehdin lueskellakin. Kävin ennen joulua kaupungissa kirjastossa. Pääkirjaston aikuisten osasto oli kiinni remontin vuoksi ja muualle en enää jaksanut lähteä, kun olin sinne palauttamassa pari kirjaa. Niinpä suuntasin askeleeni lastenosastolle ja katselin kaikenlaisia kirjoja. Silmiini sattui Mary Marckin Eevan luokka ja muita nimellä Mary Marck kirjoitettuja ns. tyttökirjoja. Olin niitä joskus, kai kohta kuutisenkymmentä vuotta sitten, lueskellut ja nyt innostuin lainaamaan kaikki, mitä sillä nimellä hyllyssä näin.

Lueskelin nämä menneellä viikolla. Luulin ensin, että tässä on jatkumo kaikissa kirjoissa, mutta Eeva-kirjat olivat sarjaa ja toisistakin jokin Minna-kirja omaa sarjaansa. Kirjoissa kerrotaan oppikoululaisista, nimenomaan yhteiskoululaisista. Kirjoissa on pääasiassa  yläluokan nuorisoa, vain muutama alemmasta sosiaaliluokasta kuten ajurin lapsi tai muuten joku köyhä. Nuorilla on varaa käydä Fazerin kahvilassa kaakaolla ja leivoksia syömässä ja muun muassa hankkia pukuja tanssiaisia varten. Kodeissa on palvelijoita, ainakin keittäjä ja / tai sisäkkö. Äidit ovat kotosalla.

Nämä kirjat on kirjoitettu aikoinaan, siis 1917 lähtien,  ruotsiksi ensin ja sitten käännetty suomeksi.
Martta Wendelin on kuvittanut näiden kirjojen kannet.
Kirjan Yhteiskoululaisia, romaanin Eevasta ja hänen tovereistaan lueskelin loppuun tänään. Se on jatkoa muille Eeva-kirjoille. Nuoret ovat valmistautumassa ylioppilaskirjoituksiin. Hertta,  Etta, Saara, Harri, Einari ja Ossi ovat useimmiten esillä Eevan perheen lisäksi. Nuorisoromaani Yhteiskoululaisia julkaistiin ensi kerran vuonna 1921. Kieli on myös mielenkiintoista tässä lähes sata vuotta sitten kirjoitetussa kirjassa. Tämä oli viides painos ja julkastu vuonna 1983. Sivuja tässä on 143.

Kersti Bergroth kirjoitti nuorille tyttöromaaneja Mary Marck -salanimellä ja julkaisi myös kirjoja ja pakinoita monilla eri nimimerkeillä kuten Eli Ahonen, Arja Anger, Asser, Betty Cross, Kersti Hagelin, Mirjam Heino, K.B., Verna Kangas, K.L.Oire, L.K. Oire, Vilma Reino ja Tet. Bergroth kirjoitti vuoteen 1920 saakka pelkästään ruotsiksi. 
Helmet-lukuhaaste 2017
Tämä kirja Yhteiskoululaisia sopii lukuhaasteen kohtiin:
3. Suomalainen klassikkokirja
7. Salanimellä tai taiteilijanimellä kirjoitettu kirja 
25. Kirja, jossa kukaan ei kuole
34. Kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt
37. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit3 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Näitä samoja olen nuorempana lueskellut ja mökillä taitaa olla nytkin jokunen näistä, äidin vanhoja. Mukavaa lomalukemista!

iso gnu kirjoitti...

Lastenperheet ovat täyttäneet huushollin ja ollaan saatu olla paljon yhdessä. Flunssakin iski kun oli hiljaista pari päivää ja onnkeis pahin vaihe oli silloin. Muuten ei olisi jaksanut.
pitääkin kaivella kaappeja ja hakea vanhoja tyttökirjoja ja lukea. Tuossa laskeskelin, että sukat minullakin on ollut pääartikkeli. Myyjäisten jälkeen loput sukat vein Pelastusarmeijan pataan jaettavaksi.

Teet niin monenlaista vuoden aikana, että ihan hengästyttää.

Kaikkea hyvää tulevaan vuoteesi.

pappilanmummo kirjoitti...

Jaana: Helppoa lukemista nuo ovat flunssaisenakin.
iso gnu: Siunausta tähän vuoteen Sinulle. Ja paranemista flunssasta.