Sivun näyttöjä yhteensä

16.1.2017

Porkkana raakana ja keitettynä ja jopa porkkalana

MakroTex -haasteessa aiheena on tällä viikolla RUOKA-AINE. 

Popsi, popsi porkkanaa, hampaita se vahvistaa...

Porkkana on terveellinen juures. Se on kotimainen ja lähes ympäri vuoden saatavissa kotimaisena. Meillä porkkanat säilötään kellariin kokonaisina ja toisaalta myös pakastimeen soseeksi ja valmiiksi ruoaksikin, kuten porkkanalaatikoksi.

Porkkanaa voi syödä myös raakana monella tapaa. Pestä, kuoria ja haukata suoraan porkkanan päästä on nopein ja hampaille hyvä välipala. 

Lapset ja me aikuisetkin tykkäämme porkkanatikuista. Välipalana ne katoavat alta aikayksikön lastenlasten suihin.

Hieno raaste on maukasta sinälläänkin. Salaattina se on hyvää vaikka appelsiinien tai muiden sitrushedelmien kanssa. Mausteena hunaja on maukasta öljyn, mustapippurin ja suolan kera, neste tulee hedelmistä.

Karkea raastekin käy lisukkeeksi ruokapöytään  rusinoiden ja vaikka appelsiinimehukastikkeen kera.
Kypsä porkkanasose käy moneksi. Olen sitä pakastanut rasioihin, mistä sitä on nopea ottaa käyttöön. Sosetta laitan väriä ja makua antamaan leipiin, pannukakkuun, kastikkeisiin, soppaan, piirakkaan, laatikoihin - mihin vain mielikuvitus riittää.

Porkkanasta voi käyttää naatitkin vaikka peston tapaan.

Porkkala (ei ole kirjoitusvirhe) on yhdenlainen ruoka. Luin Helsingin Sanomista tästä porkkalasta, mikä on vegaanien  porkkanalohi eli vegaaninen kylmäsavulohi. Siis se on ilman lohta, koska vegaanit eivät käytä mitään eläinperäistä. Hesari antoi porkkalan ohjeenkin. En ole tosin  tätä lähtenyt kokeilemaan.

18 kommenttia:

riitta k kirjoitti...

Porkkala :) ehkä otan lohen lohena. Mutta porkkana on hyvä ja värikäs juures! Mukavaa viikkoa.

Kristiina kirjoitti...

Oi, muistan vieläkin tuon laulun. Lystikästä ja täyttävää.

T. Täysin arkista

RaijaAnnikki kirjoitti...

Porkkana on hyvä ja hyödyllinen syötävä.Värikin jo piristää.

Anna / Kätteni Jäljillä kirjoitti...

Alkoi jostain kumman syystä tehdä mieli porkkanaa! :)

päikkä kirjoitti...

Porkkana on hyvää varsinkin raasteena. Täytyykin raastaa porkkanoita! Tarttuu kevät aurinkokin sitten paremmin kasvoihin :)

MaaritKoo kirjoitti...

Porkkanasta on moneksi!!

SusuPetal kirjoitti...

Lämmittävää oranssia kuvissasi, piristystä päivääni!

Anna Amnell kirjoitti...

Ihana ja piristävä porkkanajuttu!

Rita A kirjoitti...

Pirteä informatiivinen porkkanapostaus 🥕Kiva kiva !
Meillä syödään porkkanaa raakana ja keitettynä.
Just ollaan haettu yleiskone kellarista ja juteltu että
voitaisiin tehdä pitkästä aikaa porkkanaraastetta :)

Liplatus kirjoitti...

Hyvää tietoa terveellisestä porkkanasta.
Todella monipuolisesti voi käyttää.

Suvituulian käsityöpaja kirjoitti...

Porkkana, jota lapsena inhosin ja nykyään rakastan. Meillä syötiin porkkanaa kaikkien ruokien kanssa.

Suvituulian käsityöpaja kirjoitti...

Porkkana. Inhosin lapsena porkkanaa. Sitä oli meillä aina. Yliannostus. Nykyään tykkään taas ihan valtavasti (sopivassa määrin)

Satu kirjoitti...

Meillä porkkana päätyy myös mehuksi...nam <3

Teresa S kirjoitti...

Hyvä idea laittaa soseeksi pakastimeen. Sitähän minun pitikin tehdä vauvalle jääpalamuottiin. Heh porkkala, hauska idea. Mutta miksipä ei, vaikka kala-allergisen voileipäkakkuun.

Tuulento kirjoitti...

Hyvää syötävää on porkkana!

Pieni Lintu kirjoitti...

Me dippaillaan porkkanaa ja kurkkua sipsien sijaan :)

PiipeA kirjoitti...

Kasvatan joka vuosi omaa porkkanaa ja paljon sitä popsitaankin vuoden mittaan, pääasiassa raasteen muodossa. Hyvä, herkullinen ja edullinen syötävä.

Irja Viirret kirjoitti...

Porkkanat on aina jees ja kuvat olivat tosi kauniita ja maukkaita, porkkanan väri on niin pirteä ja kaunis, mut Porkkala ei ole tuttu muuten kun historiallisena paikan nimenä :)