Sivun näyttöjä yhteensä

14.4.2017

Hiljaisella viikolla

 Kun maanantaina putosin järveen, niin tiistaina lähdin kaupunkiin hankkimaan uuden kännykän. Tosin vielä tiistaiaamuna luulin vanhan käänykän jotenkin pelastuvan, mutta käytyäni kännyliikkeessä ja kännyhuollossa minulle sanottiiin, että ei tästä enää peliä tule. Onneksi sain muistikortilta kuvat talteen ja SIM-korttikin toimi - tärkeät puhelinnumerot eivät hävinneet. Niinpä astelin vakuutusyhtiöön ja sain kohtalaisen uudesta kännystäni hieman. Sitten marssin kännyliikkeeseen ostamaan uuden kännyn ja toiseen liikkeeseen saadakseni sopivan kuorenkin tälle. Nyt valitsin mustan sijaan violetin, katumuksen värisen suojuksen. Ilta sujuikin mukavasti tutustuessa uuteen koneeseen ja laittaessa sitä kuntoon. Toki myös piti tehdä valmisteluja seuraavaa päivää varten.
Salpausselän kirkossa on tällainen kastepuu. Kastepuuhun kiinnitetään linnut, joihin on kirjoitettu toiselle puolelle raamatunlause ja toiselle tuo raamatunkohta. Mietin, missä tuon lapsen nimi onkaan? Jäi kysymättä.
Oli koululaisjumalanpalvelus. Yhdessä nuorisonohjaajan ja koulun kanssa olimme sitä suunnitellleet. Toteuttamassa  kanssamme olivat koulusta niin neljäsluokkalaiset näytelmällään kuin ekaluokkalaiset hyvin harjoitella laulullaan Pääsiäinen jatkua saa.
 Kirkon eteisessä on pääsiäiskertomus.
Kolme ristiä karheaa / hautakummulla kohoaa. / Kahden ryövärin keskelle / Jeesus tuomittiin ristille / Tahdon muistaa pitkäperjantain. / Anteeksi syntini minäkin sain. / Tahdon muistaa pitkäperjantain. / Rakkaus vain mursi kuoleman lain.
2. Kuka päätöksen tehnyt on? / Miksi tuomittiin viaton? / Emme tunteneet Jumalaa. / Pahuutemme hän kantaa saa. / Tahdon muistaa pitkäperjantain. / Anteeksi syntini minäkin sain. / Tahdon muistaa pitkäperjantain. / Rakkaus vain mursi kuoleman lain.
3. Katson ristiä Jeesuksen. / Katson ihmettä rakkauden. / Kanssa tuomitun ryövärin / häneen turvaudun minäkin. / Tahdon muistaa pitkäperjantain. / Anteeksi syntini minäkin sain. / Tahdon muistaa pitkäperjantain. / Rakkaus vain mursi kuoleman lain. (Pekka Simojoki)
 .
Viikolla olen käynyt kuuntelemassa iltaisin ahteja ja kiirastorstaina olimme iltamessussa, jossa sitten jälleen messun lopuksi siirrettiin kaikki liturgiset esineet pois alttarilta ja alttari peitettiin mustalla kankaalla. 

Piinaviikon torstaina, juutalaisten happamattoman leivän juhlan alussa, Jeesus pesi seremoniallisesti opetuslastensa jalat, söi heidän kanssaan pääsiäislampaan ja ilmoitti yhden opetuslapsista kavaltavan hänet. Hän asetti ehtoollisen kertomalla, että leipä oli hänen ruumiinsa ja viini hänen verensä, joka monen edestä vuodatettiin syntien anteeksiantamiseksi.

Kiirastorstaina Jeesus omiensa keskellä ei ollut juhlittuna sankarina läksiäisiään viettämässä, vaan palvelemassa muita. Jalkojen pesulla Jeesus halusi antaa meille ohjeen: Kun muut kyselevät palvelijoita, kristitty toimii toisten hyväksi.

Kiirastorstai on ehtoollisen asettamisen muistopäivä. Kiirastorstain iltana Jeesus ja opetuslapset kokoontuivat viimeiselle yhteiselle aterialleen. Viimeisellä aterialla Jeesus asetti ehtoollisen muistokseen. Ehtoollisessa ovat läsnä Jeesuksen uhrikuolema, syntien anteeksiantaminen, taivasikävä, kristittyjen yhteys, ilo ja kiitollisuus. Kiirastorstai-iltana alkaa pääsiäispäivän iltaan ulottuva kolmen päivän juhla-aika, ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen.

Pitkäperjantaita, Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman päivää vietään kirkossa synkissä ja vakaissa tunnelmissa. Tänä ainoana päivänä kirkkovuodessa liturginen väri on musta, kynttilät sammuksissa eikä urkuja soiteta. 

4 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Onnea uudelle kännykälle!

pappilanmummo kirjoitti...

Kiitos. Toivottavasti se säilyy pitempään kuin edellinen käyttökelpoisena.

pappilanmummo kirjoitti...

Kiitos. Toivottavasti se säilyy pitempään kuin edellinen käyttökelpoisena.

pappilanmummo kirjoitti...

Kiitos. Toivottavasti se säilyy pitempään kuin edellinen käyttökelpoisena.