Sivun näyttöjä yhteensä

7.4.2017

Pakana pyhiinvaelluksella

Aikomukseni on lähteä pyhiinvaellusmatkalle jälleen kohti Santiago de Compostelaa tänä keväänä. Olen pyrkinyt lukemaan kaikki mahdolliset kertomukset vaelluksista, mitä on suomeksi niin netissä kuin kirjallisuudessa. Netissä varmaan on vielä monia, mitä en ole löytänyt, mutta tämän kirjan sain kirjastosta lainaksi juuri nyt ennen vaellusta: Pentti Korpela: Pakana pyhiinvaelluksella, Kuusi viikkoa Jaakopintiellä. (Nordbooks 2017). Korpela on kemiläinen freelancer-toimittaja, valokuvaaja, tietokirjailija, ahkera luonnossa liikkuja ja patikoija. Ennne tätä kirjaa hän on julkaissut Gran Ganarian, Teneriffan, Espanjan Aurinkorannikon ja Madeiran matkaoppaat.
 
Pentti Korpela lähtee liikkeelle Kemistä, vaeltaa kuusi viikkoa Espanjassa caminolla ja on jo sitä ennen pari viikkoa Espanjassa Malagassa. Käsittääkseni hän osaa hyvin englantia ja espanjaa.

Pentti Korpela vaelsi Camino Francesia eli Saint Jean de Pied de Portista Finisterreen asti marras-joulukuulla 2012. Kylmähköä, sateista lähes koko reissu. Ja aika vähän väkeä vaeltamassa siihen aikaan vuodesta.

Kirjan kansi on kaunis ja samoin takakannen teksti, joka antaa odottaa erilaista, mitä kirjassa on. Kirja kertoo aika tarkkaan tuon vaeltamisen paikoista toiseen, syömisineen ja nukkumisineen ja naisenkaipuineen, painavine rinkkoineen. Vaeltamaan Korpela ei lähtenyt uskonnollisista syistä, mikä käy ilmi jo kirjan nimestäkin.

Jokainen ohitettukin kylä on kerrottu tarkkaan asukaslukuineen. Muutenkin on paljon hyvää tietoa Espanjasta aina kyseiseen paikkaan liittyen. Mietin, ovatko tiedot hankittu netistä, vai miten  ne on löydetty. Lopussa olisi voinut olla lähdeluettelo. Paikkakuntahakemisto oli kirjan lopusssa hyvä idea.

Pohdin, koska rinkka oli painava, miksi ei hän voinut jättää osaa tavaroista pois, jos kerran rinkka painoi liikaa.  Korpela teki matkansa myös edullisesti. Hän laittoi pääasiassa itse ruokansa refugioissa, joissa yöpyi. Jalka toisinaan oli kipeä ja hän joutui hankkimaan matkalla uudet jalkineetkin.

Kirja osui Helmet lukuhaasteen 2017 seuraaviin kohtiin.
5. Kirjassa liikutaan luonnossa
10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis
13. Kirja kertoo "sinusta"
14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella
15. Kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen
18. Kiran nimessä on vähintään neljä sanaa
22. Kuvitettu kirja
23. Kirja, jossa kukaan ei kuole
35. Kirjan nimessä on erisnimi
44. Kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit
49. Vuoden 2017 uutuuskirja

2 kommenttia:

Pauliina/PauMau kirjoitti...

Täytyypä laittaa lukulistalle, kiitos vinkistä. Matkakertomukset ovat mielenkiintoisia!

Siunattuja lukuhetkiä kirjoitti...

Löysin vasta blogisi, olikohan se jostain Facebookin ryhmästä vai mistä.

Minä luin juuri maaliskuussa ranskalaisen Jean-Christophe Rufinin kirjan "Vaellus - Santiago de Compostelan kulkijat". Olet varmaan lukenut senkin? Voisi olla kiva lukea tämäkin ja verrata näitä kirjoja ja kirjoittajien kokemuksia.