Sivun näyttöjä yhteensä

24.5.2017

Tämän kesän ensimmäinen vihta

Keskiviikko oli kastelupäivä puutarhassa. Pari tuntia lorotin vettä puille ja pensaille. (Meillä on oma kaivo pihassa!) Etenkin isot omenapuut ja päärynäpuu tarvitsivat vettä, jotta kohta avautuviin kukkiin alkaisi mesi nousta ja mehiläiset ja kimalaiset tulisivat sitten niistä noutamaan mettä. Vaikka olisi ollut lämmintä ja aurinkoista, mehiläiset pysyvät pesässä. Pesän tiedustelijat ovat silloin huomanneet, että mettä ei ole kerättäväksi, joten lennolle on turha lähteä. Eilen kastelin mm. kukkivan kirsikkaluumupuun, jossa ei ollut lainkaan mehiläisiä ja tänään siellä on ollut niitä paljon.
Metsämansikat, kai ne ovat ahomansikoita, kukkivat pihan reunamilla ja jopa on raakileitakin näkyvissä. Kun kuljin pyhiinvaelluksella Espanjassa, siellä nuo mansikat olivat jo punaisina tienvierissä.
Tuomi kukkii ja tuoksuu. Tuoksuvat tuomien valkoiset kukkaset terttuinsa peitos on puu. Lehdossa laulanta soi satakielien, hiljaiseen yöhön luo loisteensa kuu... Tuon laulun sävel soi mielessä.
Puutarhassamme on pieni pensas, joka on tuottanut paljon hedelmiä. Tuo suklaakirsikka tekee suklaanruskeita miedosti mantelilta maistuvia kirsikoita. Hedelmät kypsyvät jo elokuulla. Se on venäläinen itsepölyttyvä pensaskirsikkalajike, joka kasvaa vain puolentoista, kahden metrin korkuiseksi aikanaan.

Toisetkin kirsikkalajit kukkivat jo sekä osa luumupuistakin. 
Marjatuomipihlaja eli saskatooni on tuomipihlajalaji, joka kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Amerikan keski- ja länsiosissa. Tämä marjanviljelyyn jalostettu valkokukkainen pensas tai pikkupuu on samalla puutarhan koristekasvi. Loppukesällä kypsyvät  tummansiniset marjat. Ne kypsyvät epätaisesti, joten niitä saa poimia useamman kerran - vähän samaan tapaan kuin pensasmustikoitakin. Marjat soveltuvat parhaiten hilloksi ja mehuksi yhdessä muiden marjojen kanssa. Sanotaan, jos ei anna versojen kasvaa 2–2,5 senttiä paksummiksi, pensas tuottaa runsaasti satoa joka kesä ainakin 30 vuoden ajan. Pensasta ei kannata myöskään kasvattaa kovin korkeaksi, muuten marjojen poimiminen käy hankalaksi.
Vihta tai vasta. Mies innostui tekemään tämän vuoden ensimmäisen vihdan. Oli näet suojaisessa, aurinkoisessa paikassa päässeet pienet koivunvesat kasvamaan ja lehdet olivat jo aika isoja. Niinpä niistä tuli tämä vasta, jolla vihdottiin tänään saunassa. mainio koivunlehtien tuoksu levisi koko saunaan.

Ei kommentteja: