Sivun näyttöjä yhteensä

2.6.2017

Kuningatar Kroatiasta

Eilisaamuna nousin aikaisin ja lähdin postin lajittelukeskukseen hakemaan kotieläimiämme, jotka tulivat peräti Kroatiasta asti. Edellispäivänä mies oli saanut viestin, että huomenna ne tulevat. Ei näitä voi jättää koko päiväksi postin mukana kulkemaan ja sitten käydä hakemassa postilaatikosta, varsinkin, kun postin kulku on hieman epämääräistä ajallisesti. Yleensä kolmen neljän maissa kannattaa vasta postilaatikolle asti lähteä kävelemään.
Tällaisissa muovisissa laatikoissa nuo mehiläisemot eli kuningattaret sitten tulevat apujoukkoineen. Tuo ruoka, sokeritaikina, mikä niillä on mukana, syödään eli sen kautta, läpi,  sitten emo pääsee pesään, jonne tuo laatikko on asetettu.
Emot on aina merkitty täplällä. Nyt olin yllättynyt, kun ne olivat numeroituja - eivät toki järjestyksessä tulleet meille, joku numero taisi olla 90.
Eilen, vaikka oli kylmä, tuulinen ja sateinen, raesateinenkin päivä, niin mies siirsi emot pesiinsä. Toiveissa on, että sikiöinti pääsisi hyvään alkuun niissä pesissä ja munimisesta 21 päivän kuluttua olisi iso joukko uusia mehiläisiä alkamassa työnsä. 

Kuningatarhan on pesän suurin mehiläinen ja elää useita vuosia. Se munii munii tuhansia munia päivässä kevään ja alkukesän aikana, joista kehittyviä toukkia työmehiläiset ruokkivat mm. kukista keräämällään siitepölyllä. Toukka kuoriutuu kolmen vuorokauden kuluttua. Ruokkijamehiläiset ruokkivat sitä ruokamehulla ja myöhemmin hunajalla ja siitepölyllä. Kennot peitetään vahakannella ja toukka koteloituu. Kotelovaiheessa se kehittyy aikuisen mehiläisen näköiseksi ja lopulta nakertaa tiensä ulos kennosta.

Ei kommentteja: