Sivun näyttöjä yhteensä

1.6.2017

Tosikertomus

Luin koskettavan tosikertomuksen toivosta ja voitosta Teherenin pahamaineisen vankilan kauhun syövereissä eli Maryam Rostampourin ja Marziveh Amirizadehin päiväkirjoiksi kirjoittamansa teoksen Vankina Iranissa. Teoksen kokoamisessa on avustanut John Perry. Kuva ja Sana 2013.

Nämä nuoret naiset olivat löytäneet Jeesuksen Vapahtajakseen. He olivat syntyneet muslimiperheisiin. ja kääntyneet islamista kristinuskoon.  Periaatteessa se ei ole rikos Iranissa, mutta käytännössä jokainen julistava kristitty on vaarallinen valtion vihollinen. Nämä naiset tapasivat toisensa Turkissa opiskellessaan siellä teologiaa. He päättivät yhdessä tehdä evankeloimisiyötä Iranissa. Iranissa he mm. jakoivat Uusia Testamentteja ja perustivat pari kotikirkkoseurakuntaa asunnossaan.

Salainen poliisi seurasi heitä ja niin heidät pidätettiin kirstinuskon levittämisestä vuonna 2009 ja heidät suljettiin vankilaan 259 päiväksi. Uhkana oli teloitus. Heille oli sanottu, että jos he kieltäisivät Jeesuksen, niin pääsisivät vapaiksi, mutta siihen he eivät suostuneet.  He vankilassa  yllättäen voivatkin vapaasti kertoa Vapahtajastaan, kun muuten Iranissa se ei ollut mahdollista. Jopa vartijoitakin tuli uskoon. Niinpä vankilasta tavallaan tuli heidän kirkkonsa. Heidän sukulaisensa ilmiantoivat heidän tilanteensa muualle maailmaan ja niin he pääsivät vankilasta pois kansainvälisen painostuksen  - ja tietysti Jumalan - avulla.

Vankilasta vapaaksi päästyään he muuttivat Turkkiin ja anoivat oleskeluoikeutta Yhdysvalloissa, jonka saivat noin vuoden kuluttua. Nyt nämä naiset asuvat Yhdysvalloissa.

Entä meidän maahamme tulleet kristityt tai täällä kristityiksi tulleet iranilaiset. Miksi heitä palautetaan tai yritetään palauttaa Iraniin, jossa kristityillä on vaikeuksia ja vaarallista elää? Henkensä kaupalla?
On tärkeää saada tietää, miten eri maissa suhtaudutaan uskonnonvapauteen ja eri uskontoihin. Myös on hyvä tietää, millainen naisen asema nykyaikana on.

Tämä osuus Helmet lukuhaasteen 2017 kohtiin
6. Kirjassa on monta kertojaa
14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella
23. Käännöskirja
29. Kirjan päähenkilö osaa jotain, mitä haluat oppia
30. Kirjan nimessä on tunne

36. Elämäkerta tai muistelmateos
40. Kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin sinä
44. Kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit

Ei kommentteja: