Sivun näyttöjä yhteensä

5.8.2017

Näyttelyitä

Kesä on hujahtanut nopeasti jo pitkälle. Olen ollut töissä ja viettänyt aikaa mökillä. Kulttuuririennot ovat jääneet hyvin vähiin. Onneksi kirjoittajaystävät houkuttelivat minut mukaan museokierrokselle. Olimme viikolla kahdessa orimattilaisessa museossa, Villa Roosassa sekä Orimattilan taidemuseossa.
 
Villa Roosa on kesänäyttelypaikka. Näyttelyitä on järjestetty vuodesta 1994 alkaen. Näyttelytilana on vuonna 1951 valmistunut entinen huopatossutehdas. jonka kolmessa kerroksessa on esillä taidetta. Tekstiilitaiteilija Maisa Kaarna järjesti  tiloissa tekstiilitaiteen kesänäyttelyitä 1994-2007. Sen jälkeen tiloissa on ollut korkeatasoisia nykytaiteen näyttelyitä.
Tämän kesän näyttelyn aiheena on Maailma on toinen. Villa Roosan nykyinen kesänäyttely on viimeinen näyttely näissä tiloissa.
Heli Ryhäsen Kotiloituminen. Tässä teoksessa tarkastellaan parisuhdetta. Vanha pari näyttää halailevan tai tuuppivan toisiaan. Hahmot elävät symbioosissa kietoen toisensa loputtomasti kasvavaan tunnerihmastoon. Sukupuolierot häilyvät. Metsäläinen pyrkii pintaan. Ote on kuitenkin lempeä, hiukan humalaisen haparoiva. Kyseessä voi olla väsytystaistelu tai vain vanha kunnon rutistus.
Jouko Korkeasaaren uusi veistosinstallaatio Mystical Rapture kertoo hetkestä, jolloin kontrolli pettää. Se koostuu 17 ihmishahmosta, jotka ovat joutuneet oudon hurmion valtaan ja antautuneet  liikkeen vietäviksi kuin primitiivisen tanssin vallassa. Teoksessa hahmot nousevat ilmaan, kaatuvat ja ryömivät lattialla irtautuneina ympäröivästä arkitodellisuudesta.

Jouko Korkeasaaren installaatio Mystical Rapture oli valmistettu pakkausteipistä, sanomalehdistä, kierrätysvaatteista ja kierrätyskengistä sekä ämpäreistä. Yksi ämpäri oli vapaana selfien ottamista varten.

Orimattilan taidemuseossa on parhaillaan vielä Satu Loukkolan Ihmisen kuvia -näyttely. Näyttely koostuu suurelta osin viiden viime vuoden aikana valmistuneista teoksista. Hänen pääasiallisia  taiteen tekemisen välineitä ovat klassinen kuvanveisto ja piirtäminen.

Kaikkien teosten mallina on ollut  oikea henkilö. Työt ovat henkilökuvia, joissa teoksen innoittajana on ollut itse persoona tai jokin mielenkiintoinen yksityiskohta hänessä, vaikkapa hattu, huivi tai auringon killitys kasvoilla.
Toki myös Orimattilan puku oli näytillä. Minullakin on juuri tuo kansallispuku tätini perintönä.
 
Lähdin sitten mökille sienestämään ja marjastamaan. Tiellä olikin tukkeena risujen hienonnus. Aikaisemmin nuo risut vietiin pois autoilla. Nykyään ne jauhetaan hienoksi jo metsässä ja niin kuormaan mahtuu paljon enemmän tavaraa.
Pysähdyksiä  on tullut enemmänkin. Kotimatkalla odottelin pitkään vuoron vaihtumista asfaltointityön vuoksi.
Mökillä on ollut mukavaa istuskella verannalla työskentelemässä tietokoneenkin kanssa samalla nauttien ulkona olosta. Tämä kesä on ollut mökkikesä, koska töihin on ollut kotoa ja mökiltä lähes samanmittainen matka. Heinäkuun ajan päivän lehtikin tuli mökin postilaatikkoon.
Tämä kirkko on ollut niin kotikirkkoni aikoinaan kuin työkirkkoni.
Mökillä ruoka on kasvispainotteita ja kalapainotteista. Saalista on tullut sopivasti silloin, kun mies on onkinut tai olemme vieneet verkon veteen. Tähän aikaan vuodesta jo oma kasvimaa tuottaa ruoan: perunaa, porkkanaa, sipulia, papua, hernettä, salaattia, mangoldia, punajuurta ja maustevihanneksia.
Jos aika kävisi pitkäksi, olisi mökillä muutama pelikin. Tätä peliä osasi kolmas poikani jo pienenä hyvin: muutaman vuoden ikäisenä hän päihitti toiset Othellossa. Täällä tuo peli on odottelemassa hänenkin käyntiään kokeilemaan, vieläkö päihitys onnistuisi.
Malvat ovat kukkineet pitkään näyttävästi mökin kukkapenkeissä. Kylvin ne viime kesänä ja tänä vuonna ne ovat tuottaneet kukkia.

Ei kommentteja: