Sivun näyttöjä yhteensä

24.10.2017

Hassua eli kummallista, omituista tänä syksynä.

Tuoksuvadelma eli  tuoksuvattu eli koristevadelma kukkii vielä lokakuun lopulla. Tämä vuosi on ollut vallan kummallinen kasvien suhteen. Ensin ne eivät ole aikoneetkaan kasvaa, sitten hyvin myöhään. Tänä vuonna eivät edes ole maa-artisokat kukkineet tähän mennessä. Molemmat, niin koristevatut kuin maa-artisokan varret leikkasin nyt. Koristevattujen viime vuoden versot eli tänä vuonna kukkineet katkaisin juuresta poikki ja uudet tämänvuotiset noin metrin pituisiksi.  
Koristevattu on myös hirveän sitkeä, isojuurinen ja erittäin vaikea hävittää. Pitkin kesää sen pieniä alkuja revin pois, kun se tuppaa kasvamaan sielläkin, minne sen ei tarvitse levitä.
Maa-artisokat leikkasin viidestä kymmeneen sentin korkuisiksi. Maa-artisokan mukulat jätin vielä maahan. Normaaleina vuosina ne on jo syyskuussa nostettu, isot otettu syötäviksi ja pienet istutettu takaisin maahan. Ne sitten kasvattavat seuraavana kesänä uuden varren ja toivottavasti paljon mukuloita. Tosin vesimyyrälläkin on ollut tänä syksynä herkkuhetkensä maa-artisokan parissa: monta vartta oli syöty poikki maan sisässä ja maa-artisokan mukulat viety.

8 kommenttia:

Kristiina kirjoitti...

Värukylläisiä, kauniita kuvia.

T. Täysin arkista

Sirpa kirjoitti...

Kesä tosiaan oli aika erikoinen. Toivotaan ensi vuodelle pitkää lämmintä ja aurinkoista kasvukautta. ❤️

Maarit / MaarItse-blogi kirjoitti...

Kummallista on kyllä ollut. Toivottavasti tuleva talvi palauttaisi vuodenajat paikoilleen, viime päivien pakkasaamut ainakin antavat toivoa.

Rita A kirjoitti...

Ihmeen syvä väri tuoksuvatukan kukassa. Minäkin ihmettelin meillä kun joku yksittäinen kukka näkyi tuoksuvatukassa vielä syksyllä. Aika hassu kesä 💚

SusuPetal kirjoitti...

Kesä oli todellakin hassu, kun tuntuu, ettei sitä ollutkaan!

Pieni Lintu kirjoitti...

No hassua juu!

Pauliina/PauMau kirjoitti...

Juuri ihailin niitetylle pellolle ilmestyneitä kukkia. Olivat kauniita pakkasaamun huurruttamana.

Matkatar kirjoitti...

Juu itsekin huomasin jotain outoja alkuja toisissa kasveissa. Niinkuin lämmintäkin olisi ollut välillä -minusta on ainakin ollut tosi kylmä...