Sivun näyttöjä yhteensä

18.10.2017

Rakkaus väkevä kuin kuolema



Lähetysseuran musiikki- ja taidetoiminnan koordinaattori Päivi Mattila teki tositapahtumiin pohjautuvan musikaalin Amalian kutsumus Amalia Starckin elämästä ja kutsumuksesta. Tänä vuonna Rakkaus väkevä kuin kuolema –romaani julkaistiin Amaliasta (Suomen Lähetysseura 2017).

Kirja on tositapahtumiin pohjautuva historiallinen romaani suomalaisesta sinnikkäästä naisesta, joka lähti rakkaansa perään Namibiaan lähetystyöhön 1800-luvun loppupuolella. Kirjan perustiedot ovat dokumentoitua historiaa, mutta sen sisään kehitelty draama on fiktiota.



Amalia Starck syntyi vuonna 1841 Räisälän kappalaisen perheeseen. 26-vuotiaana hän joutui avioitumaan itseään reilusti vanhemman Padasjoen kirkkoherra Magnus Ingmanin, leskimiehen, jolla oli monta lasta. Vajaan vuoden kuluttua Amalia jäi itse leskeksi ja lapsipuoltensa huoltajaksi.  

Oltuaan pari vuotta leskenä Amalia tapasi lähetysoppilas Gustav Mauritz Skoglundin, joka oli lähdössä Ambomaalle 1870. He kihlautuivat ja Amalia joutui jäämään Suomeen kymmeneksi vuodeksi odottamaan pääsyä sulhasensa luokse. 

Amalia ja Gustaf menivät naimisiin heti Amalian saavuttua Ambomaalle. Viiden viikon kuluttua häistä Gustaf sairastui ja kuoli. Amalia oli toistamiseen leski.

Parin vuoden kuluttua Amalia solmi kolmannen avioliittonsa leskeksi jääneen saksalaisen lähetyssaarnaaja Philipp Diehlin kanssa. He saivat yhdessä kaksi lasta. Amalia Diehl, o.s. Starck, ent. Skoglund, ent. Ingman, kuoli vuonna 1906 Hereromaalla 65-vuotiaana.
Amalian lähetystyöjakso jakautui kahteen osaan. Ensin hän palveli Ambomaalla, sitten Hereromaalla.
Luin mielenkiinnolla lähes yhtäjaksoisesti koko teoksen.


Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen 2017 kohtiin:
1. Kirjan nimi on mielestäsi kaunis
4. Kirja lisää hyvinvointiasi
9. Toisen taideteoksen inspiroima kirja
11. Jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja
18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa
21. Sankaritarina
26. Sukutarina    
30. Kirjan nimessä on tunne
34. Kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt
36. Elämäkerta tai muistelmateos
38. Kirjassa mennään naimisiin
44. Kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta    
45. Suomalaisesta naisesta kertova kirja
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit
49. Vuoden 2017 uutuuskirja   
 

Ei kommentteja: