Sivun näyttöjä yhteensä

13.10.2017

Rieskoja ja sovellettua naan-leipää

Olen ollut pari päivää mökillä. Nostin porkkanat ja punajuuret. Siivosin kukkapenkkejä ja yritin tehdä uutta kukkapenkkiä, jonne voisin siirtää osan kasveista, kun vanhassa kukkapenkissä ovat kasvit levinneet liikaa.
Tarkoituksenani oli tehdä kaikki tarvittavat mökin syystyöt, mutta olen taas kerran lähtenyt metsään poimimaan suppiksia. Suppilovahveroita  on nyt kolme ämpärillistä odottamassa putsausta, joten ehkä tällä erää ne riittävät. Syyshommia riittää vielä seuraavaksikin kerraksi.

Mies oli myös yhden yön yli täällä hommissa suppisreissuilla ja puolukoiden poiminnassa. Etsimme suolta karpaloita, mutta suo oli ylen vetinen ja karpalot aivan pieniä, joten jätimme sen touhun. Illalla myös saunoimme ja uimme usean kerran - veden lämpö oli vielä 9 astetta.
Sumuisena aamuna mies nosti illalla soutamamme verkot ja verkoissa oli ahvenen lisäksi pari isoa siikaa,
joista isompi painoi yli kolme kiloa ja oli 60 cm.

Pihatöitä olen tehnyt, vaikka homma on käynyt hieman hankalasti: Vielä on ollut kantapää niin kipeä, ettei voisi laittaa saapasta siihen jalkaan, missä tuo haava on. Crocseja olen käyttänyt villasukkien kera ja toisinaan laittanut niihin jalan suojaksi muovipussin. Toki metsäreissulle laitoin saappaat ja taas vuosi veri eilenkin. Kun eilen haravoin, niin yön aikana tuuli ja satoi ja taas oli polut täynnä lehtiä, vaikka olin niitä jo kärrännyt kompostiinkin monta kottikärryllistä. Vielä koivuissa on lehtiä!

Ja tänään paistoi aurinko pitkästä aikaa.

Tänä iltana, kun tuli pimeä enkä nähnyt enää ulkona tehdä hommia, aloin leipoa. Keksin paistaa pannulla naan-leivän tapaista leipää. Hieman oikaisin. Laitoin taikinan kohotusaineeksi leivinjauhetta. Taikinaan laitoin puoli litraa laktoositonta maustamatonta jogurttia, yhden ruokalusikallisen leivinjauhetta, pari teelusikallista suolaa ja noin 11 desiä vehnäjauhoja. Vaivasin taikinan sitkeäksi ja jaoin sen viiteen osaan, pyörittelin palloiksi ja laitoin ison teflonpannun kuumenemaan. Taikinapallot läpyttelin käsieni välissä isoksi levyksi ja laitoin kuivalle kuumalle pannulle. Paistoin molemmin puolin pari-kolme minuuttia.
(ps. Olisi kannattanut tehdä ohuempia eli jakaa taikina vielä useampaan osaan.)
Olen nauttinut parina päivänä ateriaksi uunissa paistamaani siikaa perunamuusin, porkkanoiden ja punajuurien, kesäkurpitsan (omasta mökkipuutarhasta) ja puolukoiden kera. Perunamuusia jäi vielä tänään aterialta, joten muusin lopusta sekoittelin rieskataikinan. Rieskoihin laitoin hieman suolaa, ruokalusikallisen öljyä, puoli desiä laktoositonta maitoa löysykkeeksi ja niin paljon ohrajauhoja, että tuli sopivantuntuinen taikina lusikalla sekoittaen. Pellille nostin yhdeksän nokaretta ja tasoittelin ne litteiksi, edelleen jauhotetulla lusikalla. Paistoin noin vartin 250 asteen uunissa.

4 kommenttia:

La La Lilja kirjoitti...

Vau mitä saaliita saitte mökiltä, nyt on tainnut olla hyvä sienivuosi :)

Anonyymi kirjoitti...

Piia: Sieniä on poimittu yli omien tarpeiden.

aimarii kirjoitti...

Sinulla on paljon syystöitä, mutta oletan, että ihan mukavaa puuhaa.
Siellä saadaan kalaakin, täällä on ollut niin kehno kalasyksy, eikä siemniäkään tullut.
Leipä näyttää peräti hyvältä, tuli mieleen leipäjuuston ulkonäkö.

pappilanmummo kirjoitti...

aimarii: Tuota leipää kannattaisi kokeilla. Ei ole vaikea tehdä ja voi vaikka nuotiolla paistaa. Ja nauttia vaikka leipäjuuston kera. Jos ei syö lämpimänä, jälkeenpäin esim. mikrossa kannattaa lämmittää, niin maku on parempi kuin kylmänä.