Sivun näyttöjä yhteensä

24.10.2017

Tarhapäivä

Taas mökillä! Olen ollut tekemässä viimeisiä syystöitä ennen lumen tuloa. Haravoin pihaa ja kärräsin lehtiä kompostiin. Keräsin pitkin kesää tuulen lennättämiä risuja kasaan. Samaan kasaan päätyivät sireenien, omenapuun ja kirsikkapuun oksia ja marjapensaiden siivousta. Tänään poltin nuo risut nuotiossa.
Monenlaista muutakin hommaa tein: Laitoin hiirille pari lossaa ja rotanmyrkkyä vajaan, tyhjensin huussisaavin, käänsin veneen, tyhjensin saunasta vedet, suojasin omena- ja päärynäpuut, siivoilin tavaroita talvisäilöön, tyhjensin ja sulatin jääkaapin. Vien kukat mökiltä kotiin, koska tänne ei jää edes peruslämpöä. Tämä ei ole talviasuttava.

Tein mangoldikastiketta eilen poimimistani mangoldeista. Onneksi hain, sillä viime yönä oli ollut kolme astetta pakkasta. Kiehautin mangoldia vähässä vedessä, valutin veden pois,  silppusin kattilassa lusikalla ( jolla sekoittelin muutenkin kastikkeen)  mangoldien lehdet, ja jätin silputun kattilan toiseen reunaan. Sulatin kattilassa noin 2 rkl voita ja lisäsin 2 kukkuraista rkl vehnäjauhoja, sekoitin  tahnaksi ja lisäsin 2 dl laktoositonta ruokakermaa,  ja pari pyöräytystä maustemyllystä mustapippurijauhetta ja valkopippurijauhetta hieman sekä noin 0,5 tl suolaa. Haudutin kymmenkunta minuuttia ja lisäsin kuivattua mäkimeiramia.
Tulin jo eilen mökille ja niin eilisiltana ja tänä aamuna ennen uloslähtöä luin Eve Hietamiehen kirjan Tarhapäivä (Otava 2012). Tuo kirja on jatkoa Yösyötölle. Yösyötön vauva, Paavo, on jo viisivuotias päiväkotilainen. Isä Antti käy töissä. Yhtäkkiä perheen elämä mullistuu, kun ystävä Enni joutuu onnettomuuteen ja hänen tyttärensä Terttu yllättäen tulee Pasasen perheeseen tilapäisjäseneksi.
Kirjan nimi Tarhapäivä ei välttämättä ole aivan onnistunut. En kyllä keksinyt tilalle mitään sopivampaakaan. Kirja itsessään on mukavaa luettavaa, huumoria, lapsiperheen arkea. Suosittelen.
Ps. Kirjassakin oltiin nuotiolla.

Kirja osuu Helmet-lukuhaasteen 2015 kohtiin
4. Kirja lisää hyvinvointiasi
10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis
20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö
28. Kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan
38. Kirjassa mennään naimisiin
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit

1 kommentti:

aimarii kirjoitti...

Nyt voi mökki siis jäädä talven huomaan. Käythän toki talvellakin vilkaisemassa, miten se voi?
Paljon on ainakin puuhaa ja muistettavaa, että voi mökkinsä jättää talviteloille.
Minäkin hissuksiin aloittelen lukemisia. Hin tänään uuden kirjastokortin entisen tilalle.