Sivun näyttöjä yhteensä

23.11.2018

Sarjakuvaromaani?

Helmet lukuhaasteessa 2018 yhtenä kohtana on sarjakuvakirja. Kun kirjastossa olin etsimässä sitä, silmiini sattui Martti Lutherista kertova sarjakuvakirja. Se kertoo Lutherin elämästä ja hänestä myös elämästä nautiskelevana, ei vain munkkina tai uskonpuhdistajana.

Kirjan nimi on yksiselitteisesti Luther. Kirjan on kuvittanut sarjakuvapiirtäjä Moritz Stetter ja Arktinen Banaani on sen suomeksi kustantanut.

Luther pohti Stellerin mukaan mm. miten kääntää Raamattua saksaksi. Ei pidä kääntää latinan kirjaimilta miten saksaa puhutaan - niin tekevät nuo paavia kumartavat aasit - vaan sitätulee kysyä perheenäidiltä, lapsilta, torin mieheltä ja kuunnella tarkkaan, kuinka se puhuvat ja kääntää sen mukaisesti. Silloin he ymmärtävät ja suomaavat, että heidän kansaan puhutaan saksaa.

 Erilainen Luther-elämänkerta!  Lopussa oli kronologinen Lutherin elämästä ja tapahtumista, jotka vaikuttivat hänen elämäänsä. Steller mainitsee, ettei välttämättä tätä kirjaa  kutsuta sarjakuvateokseksi, vaan voisi olla vaikka biografikkaa.

Tämä osuu Helmet-lukuhaasteen 2018  kohtiin
12. Sarjakuvaromaani
34. Kirjassa syntyy tai luodaan jotain uutta
46. Kirjan nimessä on vain yksi sana

2 kommenttia:

Kirsti Kaija kirjoitti...

Tämä voisi kiinnostaa perheen nuoria lukijoita.
Lutherin teesit koituivat aikanaan tyttären kynnyskysymykseksi Haluatko Miljonääriksi-ohjelmassa. Tytär kilautti isälle, mutta ei uskaltanut luottaa isään :)
Mukavaa lauantai-iltaa ja huomista!

Jaana kirjoitti...

Mielenkiintoinen sarjakuvakirja. Pitääpä etsiä käsiini...