Sivun näyttöjä yhteensä

18.12.2018

Lohikäärmeen ajo

Luin Jackie Pullingerin (Päivä 2001) kirjoittaman kirjan Lohikäärmeen ajo. Teos kertoo englantilaisesta Jackiesta, pianon ja oboen soiton opettajasta, joka halusi lähetystyöhön ja sai näyn Hongkongista, mutta mikään lähetysjärjestö ei halunnut lähettää häntäö myöskään koska hän oli alle 25-vuotias. Jackie lähti kuitenkin Hongkongiin hitaalla laivalla ja kun saapui maihin, ei hänellä ollut mitään tietoa, mihin ja miten hän alkaisi.
Vähitellen hän pääsi alkuun ja oli muurikaupungissa Walled Citynssä kaikenlaisissa hommissa. Paikka oli aivan kauhea huumeiden, prostituoitujen ja muiden normaalia elämää eläövien ulkopuolella ja saastainen, likainne paikka vailla sähköjä, paitsi varastettua muualta, likaviemäreitä ym.
Kirjan nimi juontuu lohikäärmeen ajosta eli kiinalaisten huumeenkäyttäjien maagisen rituaalin mukaan.
Huumausaineluolaan päästyään käyttäjä saa palan foliopaperia ja sen päälle hiekanvärisiä heroiininmurusia, joita kutsutaan "valkoiseksi pulveriksi". Sen jälkeen hän kuumentaa foliota palavalla WC-paperisuikaleesta käärityllä tötteröllä. Vähitellen heroiini sulaa tummanruskeaksi siirapiksi. Sitten hän panee tulitikkurasian kotelon huulilleen ja imee sen läpi heroiinihöyryä. Samalla hän koko ajan  liikuttelee heroiinisiirappia folion laidasta toiseen ja seuraa sitä imutorvellaan. Sitä kutsutaan "lohikäärmeen ajoksi".

Kirja oli mielenkiintoinen. Se antoi uutta tietoa tuosta muurikaupunguista, jota ei enää ole sellaisenaan.  Ensimmäinen painos ilmestyi jo nelisenkymmentä vuotta sitten ja tähän painokseen oli lisätty pari lukua  1990-luvun lopun tilanteesta.

Kirja osuu Helmet lukuhaasteen 2018 kohtiin
1. Kirjassa muutetaan
14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan
17. Kirja käsittelee yhteiskunnallista epäkohtaa
21. Kirja ei ole omalla mukavuusalueellasi
24. Surullinen kirja
26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt
29. Kirjassa on lohikäärme
33. Selviytymistarina



Ei kommentteja: