Sivun näyttöjä yhteensä

13.12.2018

Mallasleipää ja jouluntuoksuakin Lucianpäivänä


Leivoin uunillisen saaristolaisleipämuunnelmaa eli kolme vuokaleipää. 
Laitoin taikinaan litran appelsiinimehua, sata grammaa hiivaa murustin sekaan ja ruokalusikallisen suolaa, kolme desiä siirappia, kolme desiä tuoppimaltaita, kolme desiä ruisjauhoja, kolme desiä kauraleseitä, desin hienonnettuja auringonkukansiemeniä ja noin litran verran vehnäjauhoja. Taikinan kohotin noin tunnin verran ja sitten lapoin vuokiin leivinpaperin päälle. 
Paistoin leipiä yli puolitoista tuntia,  ensin tunnin 175 asteessa ja sitten puolisen tuntia 150 asteessa. Voitelin ne välillä, noin tunnin kuluttua, siirappi-vesi-seoksella.

Kardemummapiparitaikinaan tuli 250 grammaa laktoositonta margariinia (Sinistä Keijua), kolme desiä sokeria, kaksi desiä siirappia, kolme teelusikallista inkivääriä , yksi teelusikallinen maustepippuria ja neljä teelusikallista kardemummaa. Nuo ainekset kiehautin ja laitoin jäähtymään hetkeksi. Sitten lisäsin desin appelsiinimehua ja teelusikallisen psyllium-jauhetta (kananmunan korvikkeeksi), sekoitin taikinan tasaiseksi ja lisäsin yksitoista desiä vehnäjauhoja, joihin oli sekoitettu kolme teelusikallista ruokasoodaa. Taikinan laitoin viileään odottelemaan leipomista.


 Joulukalenteri on jo näin pitkällä. Joka päivä tulee pätkä neulottavaksi. Tähän astiset joulukuiset Varpuset ja Joulukalenterisukat tässä aikataulussa. Huomenna jatkuu ja jatkuu jouluaattoon asti.

1 kommentti:

Kirsti Kaija kirjoitti...

Saaristolaisleipä sai veden herahtamaan suuhun. Voi olla, että joudun matkimaan sinua.
Kauniita neuleita.