Sivun näyttöjä yhteensä

25.3.2019

Suomenlahden sisaret

Impi Paju on kirjoittanut viroksi tämän kirjan Suomenlahden sisaret - kun katsoo toisen tuskaa. Suomeksi sen on kääntänyt Sanna Immanen 2011 (Like) Tämä kirja laajentaa samasta aiheesta  tehtyä dokumenttielokuvaa.  

Vuonna 2007 Impi Paju keskusteli 93-vuotiaan  Helmi Visnapuun kanssa elokuvaansa varten. Helmi oli maalannut luontoa vanhoilla päivillään ja kertoi maalatessaan unohtaneensa vaikeat ajat.  

Helmin ääni juuttuu hetkeksi, hän etsii sanoja: " Sota luo maailman, jossa kuka tahansa voidaan tappaa hetkenä minä hyvänsä. Mutta lasten kanssa jaetut hetket olivat minulle yhtä kuin elämä, ja seuraavaksi sain voimaa uskosta, siitä että on olemassa jotain suurempaa kuin tämä joukkoteurastus ja terrori..." 

Helmi toimi  Naiskodinturva-järjestössä, suomalainen Ulla-Marita Rajakaltio puolestaan oli Lotta Svärd-järjestössä. He Helmi ja Ulla-Marita, tapasivat toisensa sattumalta näyttelyssä "Suomenlahden sisaret kahdelta rannalta", jossa oli myös 20 minuutin videoelokuva, joka oli alkuna tulevalle pitkälle dokumentille. Ja niin Impi Paju sai idean tehdä elokuvan ja kirjoittaa kirjan heistä ja heidän kohtalotovereistaan. 

Ulla-Marita säpsähtää, kun lentokone lentää yli. Lentokoneen ääni. Joka kerta kun kuulen sen, minulle tulee sota mieleen.
Rankkaa historiaa. On ollut ihmisillä vaikeaa sodan aikana ja sen jälkeenkin vielä. Emme nykyihmiset oikein osaa ymmärtää tätä raakuutta, mitä meillä on ollut kummallakin puolella Suomenlahtea ja etenkin virolaisilla. Ja kuitenkin on selvitty.
Toisaalta nykyaikana kuten Syyriassa tai Kosovossa on oltu samantapaisissa tilanteissa.
Tärkeää luettavaa tämä kirja.

Tämä osuu Helmet lukuhaasteen 2019 kohtiin
8. Kirja, jonka lukeminen mielestäsi kuuluu yleissivistykseen
11. Kirja käsittelee naisen asemaa yhteiskunnassa
18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja

Ei kommentteja: