11.6.2012

Kesän ensimmäinen yllätys

Mies kiersi puutarhaa ja yhtäkkiä näki aidassa mehiläisyhdyskunnan retkellä. Parveilu on alkanut jo nyt, koska pesässä lienee kaksi emoa. Keskikesällähän pesät pyrkivät usein parveilemaan. Parveilulla tarkoitetaan mehiläisyhteiskunnan jakaantumista, kun saatavilla on runsaasti mettä ja siitepölyä. Pesän ahtaus kiihdyttää yhteiskunnan jakaantumisalttiutta. Jotta mehiläiset lähtisivät parveilemaan, tulee pesässä olla vähintään kaksi emoa. Olosuhteiden ollessa suotuisat pesän työläiset rakentavat erityisiä emokennoja, joissa kasvatetaan emon munimasta, hedelmöityneestä munasta uusi emo. Yleensä pesästä poistuu vanha emo työläisjoukon houkuttelemana ja uusi, nuori emo jää vanhaan pesään.
 Niinpä piti hakea varusteet: hoitopuku, suojukset päähän, jalkoihin ja käsiin sekä suihke ja laatikko ja harja, joilla sitten saisi nuo kotieläimet takaisin, ennen kuin ne karkaavat kauemmas.
 Mies keräsi niitä sitten laatikkoon niin paljon kuin mahdollista ja sulki laatikon ja laittoi sen päälle märän pyyheliinan ja kantoi laatikon maakellariin yöksi, eli viileään mehiläiset rauhoittumaan.
Olimme pari tuntia poissa kotoa ja kun palasimme takaisin, kurkisti mies pesille ja eikös mitä, pesien yläpuolella oli taas joukko parveilevia mehiläisiä. Niinpä uudelleen piti alkaa tehdä sama juttu.
Nyt mehiläiset olivat vain paljon hankalammassa paikassa: pesien yläpuolella korkealla puussa. Mies kolautti kepillä ne alas, pudotti siis eläimet laatikkoon ja vei taas kellariin ne, jotka niistä kiinni sai laatikkoon. Ehkä karannut emo ei ollutkaan ensimmäisessä laatikossa!

Olin kuvaamassa tapahtumaa liian lähellä. Kuvatessani sain elämäni ensimmäisen mehiläispiston ja se osui kaulaan.  Tarkistin, ettei piikki ole enää siinä kaulassa ja laitoin etikkaa pistoskohtaan ja sitten kylmän pakastimesta - osui sämpylä käteen! Nyt seuraan, miten laajalle tuo turvotus leviää ja onko tehtävä vielä jotain muutakin. Kirvelee tuo pistoskohta kuitenkin vielä...
Toisaalta ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin: Tulihan otetuksi reumapiikki eikä tarvitse kortisonia. Pistäjä oli vähän hätäinen: olisi voinut pistää sormiin suoraan eikä kaulaan. Nyt seuraan kuitenkin innolla, miten sormet notkistuvat ja odottelen tilanteen kehittymistä.

Siis: Ampiaisen, kimalaisen tai mehiläisen pisto aiheuttaa iholle punaisen ja kipeän paukaman.Yksittäinen pisto ei ole yleensä vaarallinen terveelle aikuiselle. Useimmille  mehiläisen pistos aiheuttaa vain lievää punoitusta, turvotusta ja kipua. Nämä vaikutukset rajoittuvat pistoskohtaan ja häviävät yleensä kahden vuorokauden kuluessa. Jos pistos osuu suuhun tai jos henkilö on pieni lapsi tai pistoja on useita, voivat oireet vaatia kiireellistä apua. Laita pistoskohtaan hunajaa tai etikkaa. Lievitä paikallinen kipu kylmällä. Poista ensin mehiläisen pistin varovasti esimerkiksi pinseteillä. Jos pistos tai pistokset aiheuttavat hengenvaarallisen, anafylaktisen reaktion, soita välittömästi hätänumeroon 112.

8 kommenttia:

  1. On noissakin kotieläimissä hoitamista, mutta kyllä ne tuottavat herkullista satoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monenlaista hoitamista riittää pitkin lumetonta aikaa

      Poista
  2. Ohhoh! Minä olen niin hassu, että jos tuollaisen näkisin puussa, niin karkuun juoksisin, äkkiä sisälle :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liian lähelle ei kannatakaan mennä suojavarusteitta, kuten eilen tein. Eivät ne kuitenkaan hyökkäile kuin puolustuakseen eivätkä yleensä hoitajaansa.

      Poista
  3. Huh, näitä sattuu välillä. Tuossa lähellä oleva mehiläisten hoitaja joutui ensimmäisen piston jälkeen lopettamaan kokonaan homman, sillä anafylaktinen reaktio oli niin raju. Mehiläisten hoito sitten siirtyi läheiselle vadelmatilalle ja sieltä saa nyt ostaa herkullista hunajaa.

    Laskurissasi oli muuten hauska luku 9898, joka muuttui tätä kirjoittaessani 9899:ksi.

    olet jo viikonlopun jälkeen ehtinyt monta päivitystä kirjoittaa, minä en yhtään, kun pitäisi tuota opinnäytetyötä saada etenemään...

    Kauniita kesäpäiviä pappilaan

    VastaaPoista
  4. Onpas teillä ollut vaarallista hommaa !!
    Onneksi on tuollaiset suojavarusteet !

    VastaaPoista
  5. Kiinnostavia kuvia. Olen nähnyt jotain vastaavaa viimeksi Agatha Christien kirjasta tehdyssä TV-sarjassa.

    VastaaPoista
  6. en ole tiennytkään että etikka auttaa, kylmän tiesinkin.
    Hunaja olisi herkkua,mutta koko perhe allirginen

    VastaaPoista