25.7.2012

Leipää ja puuroa mustikoista

Ajastin leipäkoneleivän aamuksi. Laitoin mustikkamäskiä reilusti, 2 dl vettä, 1 tl suolaa, 1 rkl hunajaa, 2 rkl rypsiöljyä, 6 dl vehnäjauhoja, 2 dl kauraryynejä  ja 2 tl kuivahiivaa. Mustikkamäski on jätettä, mikä jää siivilään, kun laitoin siihen valumaan viinihappovedessä liotetut survotut mustikat.
Keitin myös mustikkapuuron. Siihenkin laitoin noin puoli litraa mustikkamäskiä ja litran verran vettä, kiehautin ne, lisäsin mannaryynejä ja hieman grahamjauhoja, kun mannaryynit loppuivat kesken, ripauksen suolaa ja haudutin ja lisäksi vielä sekoitin ainakin desin hunajaa. Aamulla, kun puuro on jäähtynyt, vatkaan sen vielä kuohkeaksi.
Mustikkamehua on tulossa: seos on siivilässä vielä valumassa aamuun, jolloin sen sokerin lisäämisen jälkeen pullotan.
Luonnon antimia alkaa löytyä paljon niin metsästä kuin puutarhasta. Tänäänkin söimme lounaaksi mm. itsepyydystettyjä ahvenia ja kasvimaalta haettua monenlaista salaattia.

"Ah, jos joka puulla ja pensaallakin ja ruoholla äänensä oisi,
jos järvet ja metsät ja vainiotkin kuin enkelit veisata voisi,
ei Jeesusta Kristusta, Herraamme, ne taitaisi kylliksi kiittää.
Kas, lintunen lentävi korkeuteen,
niin kauas kuin silmämme kantaa,
ja lauluunsa yltyen riemulliseen se Herralle kiitoksen antaa.
Myös, ihminen, astu jo valkeuteen ja Luojalle kiitosta laula!" (Virsi 532:4,5)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti